RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Predstavnici brčanskog Udruženja građana oštećenog vida “Luj Braj” danas su se oglasili povodom 15. listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa, kako bi ukazali na nezavidan položaj osoba s invaliditetom u društvu.

Tajnik Udruženja Ilija Lovrić kaže da imaju više problema po pitanju nabave tiflotehničkih asisitivnih pomagala, stambenog zbrinjavanja, te ostvarenja mnogih drugih prava u društvu. Jedno od njih je pravo na zapošljavanje po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, a koji za razliku od entiteta i susjedstva, u Brčko distritka BiH još uvijek ne postoji.

Predsjednik Udruženja Slavko Ivanović napominje da i nakon više godina od osnivanja još uvijek nemaju prostorije za rad, zbog čega i ne rade onako kako bi trebali. 

Simbol bijelog štapa, kao velikog svjetla u tami slijepih osoba, simbolizira njihovu neovisnost i samostalnost, ali isto tako simbolizira i prometni znak koji ovim osobama pomaže u nesmetanom kretanju u prostoru.

Ivanović kaže da jedan bijeli štap košta najmanje 150 maraka, ali da ga je morao sam kupiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.