RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. decembra, Omladinski centar Vermont i Udruženje građana Demos iz Brčkog danas su uličnim akcijama na Trgu mladih skrenuli pažnju javnosti na problem korupcije u našem društvu.

„Po indeksu percepcije korupcije BiH je na 110 mjestu i od zemalja u okruženju iza nas je samo Albanija, što dovoljno govori koliko je korupcija ušla u sve pore društva. Međutim imamo saznanja da će u narednoj godini biti urađeni značajni pomaci u borbi protiv korupcije te da će biti preduzeti konkretni koraci u dijelu procesuiranja visoke korupcije“, istakao je Damir Radenković, direktor Vermonta.

Aktivisti udruženja Demos su podjelom letaka danas ponovo ukazali na problem zapošljavanja po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima te zapošljavanju lica koja su stekli diplome na nelicenciranim univerzitetima.

“Posebnu pažnju skrećemo na diskriminaciju kojoj su izloženi “ugovorci”, koji često na taj način rade godinama, bez ikakvih radničkih prava, zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja i ostalih prava koja proističu iz radnog odnosa”, naglasio je Damjan Dundžić, predsjednik ovog udruženja.

Vlada Brčko distrikta je prije dva mjeseca usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za sprovođenje ove strategije u Brčko distriktu BiH za period 2022.-2024. godina.

Jedan od glavnih ciljeva Strategije je da se korupcija, kao prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Distrikta, u najvećoj mogućoj mjeri otkloni, te da se preventivnim djelovanjem ostvari značajan doprinos smanjenju nivoa korupcije u Distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!