RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Okončana 83. redovita sjednica Vlade

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine okončala je 83. redovitu sjednicu odobravanjem Nacrta Zakona o izvršenju Proračuna Brčko distrikta BiH za 2023. godinu kojim se, između ostalog, uređuje struktura prihoda i primanja, rashoda i izdataka, proračuna i njegovo izvršenje, prioriteti plaćanja, kao i upravljanje financijskom i nefinancijskom imovinom, te je usvojila Amandmane gradonačelnika na prijedlog proračuna Distrikta za 2023. godinu.

Na prijedlog Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu usvojena je Odluka o odobravanju tekućeg transfera i Programa utroška sredstava u korist Razvojno-garancijskog fonda Brčko distrikta BiH za subvencioniranje dijela kamata za kupovinu prve nekretnine za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH. To podrazumijeva tekući transfer za jednokratno novčano davanju u iznosu od 80.000,00 KM, a svrha programa je da se fizičkim osobama na području Distrikta omogući povoljniji pristup financijskim sredstvima kroz subvenciju dijela kamata na kredite za kupovinu prve nekretnine.

Vlada je ujedno usvojila Prijedlog Odluke o odobravanju tekućeg transfera i Programa utroška sredstava Radio-novinske i izdavačke ustanove „Radio Brčko“.

Na prijedlog Odjela za obrazovanje usvojena je Odluka o konačnoj rang-listi za dodjelu stipendija redovitim studentima prvog i drugog ciklusa studija s područja Brčko distrikta koji su ostvarili pravo na stipendiju za razdoblje od 1. 1. 2022. godine do 31. 7. 2022. godine.

Usvojen je prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge koji se odnosi na Program utroška sredstava donacija pojedincu korisniku socijalno-programskih mjera za komunalne usluge. Za ove potrebe odobren je ukupan iznos od 850.000,00 KM koji će se, posredstvom JP „Komunalno Brčko d.o.o.“ Brčko distrikt BiH, uplatiti korisniku socijalno-programskih mjera jednokratno u 2022. godini.

Također, usvojen je Program utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za zdravstvo JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH, kao i Program utroška sredstava: Donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za suradnju u programu prevencije Interventne aktivnosti zbrinjavanja ranjivih skupina.

Vlada je okončala sjednicu usvojivši Odluku o odobravanju sredstava iz fonda za nacionalne manjine u iznosu od 50.000,00 KM, kao i Programa utroška sredstava za financiranje programa i projekata čiji je cilj zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina za 2022. godinu kojim se regulira zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina, očuvanje i promocija njihovih različitih kulturnih, etničkih, jezičkih, tradicionalnih i vjerskih identiteta te kulturnog nasljeđa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.