RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom obilježeni međunarodni “Dani celijakije”

Brčansko Udruženje građana “Život sa celijakijom” danas je simoboličnim druženjem članova, kojih broji više od 120, obilježilo “Dane celijakije” u Brčko distriktu čime se želi podići svijest o životu osoba sa ovom bolesti te poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću.

Prema riječima predsjednice udruženja, Emine Ružić, ovo je idealna prilika da se više razgovara na temu ove bolesti i da ohrabre cjelokupnu javnost da više daju prostora za rješavanje problema oboljelih od celijakije.

“Za 18 godina rada našeg udruženja uspjeli smo registrovati više od 44 osobe oboljele od celijakije čime smo uveliko ohrabrili javnost da priča o ovoj bolesti i da pomognemo oboljelima”, rekla je Emina Ružić predsjednica udruženja.

Ružić kaže da je Udruženje građana “Život sa celijakijom” jedno od najaktivnijih na prostoru BiH što je rezultat niz realizovanih dosadašnjih aktivnosti tokom svih godina rada. Ona je istakla da imaju ostvarenu dobru saradnju sa Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge, čime oboljelima daju određene olakšice.

Svojim prisustvom današnje druženje uveličao je i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta Senad Tufekčić te je u svom obraćanju prisutnima rekao da je zadovoljan viđenim i da će u budućnosti imati i nesebičnu podršku od strane Vlade. Prema njegovim riječima uskoro će biti raspisani i Javni poziv namijenjen pacijentskim udruženjima na području Distrikta.

“Moje lično mišljenje jeste da je potrebno poboljšati međusobnu saradnju pacijentskih udruženja jer zajedničkim nastupom mnogo su jači u svom djelovanju i mogu napraviti veći uticaj prilikom iskazivanja problema i traženja podrške u svom radu i aktivnostima koje realizuju”, dodao je Tufekčić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.