Brčko

U Brčkom održana javna debata na temu “Žene u politici kroz medijske sadržaje”

U organizaciji Udruženja BH novinari u Brčkom danas je održana javna diskusija na temu “Žene u politici kroz medijske sadržaje”.

Lokalni izbori koji su održani u 2020. godini pokazali su da od ukupnog broja 425 kandidata za načelnike i gradonačelnike, bilo svega 29 žena u odnosu na 396 muškaraca, dok je za opštinska vijeća, skupštine opština, gradska vijeća, skupštine grada i Skupštinu Brčko distrikta BiH bilo 42,27% žena, a 57,73% muškaraca.

Javna tribina na temu “Žene u politici” kroz medijske sadržaje okupila je danas u Brčkom žene iz izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, poslanike u skupštini, predstavnike medija i nevladine aktiviste kako bi zajednički došli do zaključaka na koji način osigurati ravnopravnost i veću vidljivost žena koje su aktivne u političkom životu ali kroz medijske sadržaje.

“Istraživanje koje su 2018. godine sproveli BH novinari pokazuje da samo 13,14% žena aktivnih u političkom životu zauzimalo medijski prostor”, istakla je na današnjoj radionici Vildana Džekman iz udruženja BH novinari.

Ljubica Ilić, svojevremeno izabrana zastupnica u Skupštini Brčko distrika, a sada šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u Vladi distrikta je naglasila da je njoj poznato iz njenog ličnog primjera da žene moraju znatno više da ulažu truda i zalaganja kako bi ostvarile uspjeh u politici u odnosu na muškarce. Te je  možda upravo to jedan od ključnih razloga zašto je mali broj žena u političkom životu ili na nekim izvršnim funkcijama.

Admir Kadrić, predsjednik Udruženja BH novinari za Bosansku Posavinu je naglasio da mediji moraju pokazati više senzibilnosti prema ženama koje se bave politikom i njihovoj zastupljenosti u javnom medijskom prostoru.

Radionice na ovu temu će biti organizovane u Tuzli, Mostaru i Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button