BiH

Od početka godine više od 4.800 pokušaja nezakonitog prelaska granice BiH

Od početka godine pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 4.800 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska granice, a najviše ih je bilo iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Bangladeša, rekla je Srni portparol Granične policije BiH Franka Vican.

Prema njenim riječima, na području koje pokriva Terenska kancelarija “Sjeveroistok – Bijeljina” za devet mjeseci evidentirano je oko 800 migranata koji su zatečeni u nezakonitom prelasku ili u pokušaju nezakonitog prelaska granice BiH.

Ona ističe da je, u skladu sa Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice u Kancelariji granične policije Bijeljina, kao ispomoć angažovan određeni broj pripadnika MUP-a Republike Srpske i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

“Takođe, Sporazumom sa Policijom Brčko distrikta i Ministarstvom unutrašnjih poslova Posavske županije, propisano je angažovanje pripadnika ovih policijskih agencija koje se obavlja kroz zajedničke obilaske/praćenja, a u skladu sa operativnim procjenama i planovima Granične policije BiH”, rekla je Vicanova.

Prema njenim riječima, od samog početka migrantske krize u BiH, najveći pritisak migranata evidentiran je na području djelovanja granične policije Zvornik i Višegrad.

“Granična policija BiH preduzima pojačane mjere nadzora granice radi sprečavanja nezakonitih prelazaka. Mjere obuhvataju i vanredno angažovanje ljudstva, preraspoređivanje ljudstva i tehničkih kapaciteta, angažovanje policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH /Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za istrage i zaštitu, MUP-a Republike Srpske/ te su skoro svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti Granične plicije BiH od početka migrantske krize raspoređeni na istočni dio granice”, rekla je ona.

Migranti su do sada nezakonito pokušavali preći granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organizovanih kriminalnih grupa za krijumčarenje migranata.

Vicanova kaže da su migranti dobro uvezani u komunikaciji s drugim migrantima, razmjenjuju iskustva, mape, daju upute za rute kretanja i druge informacije radi odabira najlakše rute kroz zemlje tranzita do zemalja EU.

“Migranti se obično kreću u manjim grupama, te sporednim putnim komunikacijama nezakonito pokušavaju da uđu u BiH slobodnim pješačkim kretanjem preko granice, najčešće neposredno uz granične prelaze i zaobilazeći ih, prebacivanjem plovilima ili gazeći preko rijeke Drine, skrivanjem u tovarnom prostoru teretnih vozila, te na druge načine”, navela je za Srnu Franka Vican.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button