RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom održana radionica Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

U Brčkom je danas održana radionica “Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju” nastala kao dio kampanje nevladine asocijacije UN Women BiH i Mediacentra Sarajevo u saradnji sa novinarima.

U okviru radionici  “Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju” diskutovalo se o smjernicama i primjerima za izvještavanje na temu rodno zasnovanog nasilja.

Hatidža Gušić, projekt- menadžerica Mediacentra, je naglasila da je jako bitna kvalitetna komunikacija s novinarima, ali i medijsko izvješatanje o rodno zasnovanom nasilju kako se žrtva ne bi izložila viktimizaciji i dodatnoj stigmatizaciji u društvu.

Tokom radionice još je napomenuto da novinari nikako ne treba da iznose svoj vlastiti stav, nego da prenesu istinitu i objektivnu informaciju, a da u cilju prevencije nasilja u porodici, to rade tokom cijele godine, a ne samo od slučaja do slučaja.

Ana Kotur Erkić, slobodna novinarka i aktivistica za ljudska prava u BiH je kazala da je današnji skup u Brčkom trebalo da pokaže koliko novinari imaju dilema i potrebe za ovakvim događajima u radu, iz razloga što je rodno zasnovano nasilje nešto što se jednako tiče institucija, žrtava, počinilaca, ali i novinara koji kreiraju javno mnijenje.

Dragan Đukić, urednik u HIT TV Brčko je u ime kolega novinara iznio mišljenje da novinari u strahu da ne nanesu još veću štetu žrtvi, uglavnom bježe od ovakvih tema, ali I da zadnju riječ o svemu treba da daju sud i druge nadležne institucije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.