RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom održana sjednica Vijeća nacionalnih manjina BIH

U Brčkom je održana sjednica Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BIH na kojoj je članovima vijeća prezentovana informacija da je nedavno i u Brčko distriktu usvojen Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Članovi Vijeća su, na pomenutoj sjednici, upoznati da je nedavno Skupština Brčko distrikta usvojila Zakon o pravima nacionalnih manjina u Brčko distriktu. Ovim zakonom se definiše status 17 nacionalnih manjina i njime je predviđeno formiranje Savjeta nacionalnih manjina, tijela koje će brinuti o nacionalnim manjinama, kako po pitanju propisa koji se donose tako i po pitanju ostvarivanja postojećih prava.

Todorka Jovanović, predstavnica makedonske nacionalne manjine u Savjetu nacionalnih manjina Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik Saveza nacionalnih manjina u Brčko distriktu je istakla da je zadovoljna što konačno i nacionalne manjine u imaju Zakon kojim su regulisana njihova prave i obaveze kao i ostalih naroda u Brčko distriktu.

Uoči početka sjednice održana je posebna svečanost, na kojoj je Vijeće nacionalnih manjina BiH uručilo zahvalnicu prvom zamjeniku visokog predstavnika u BiH i supervizoru za Brčko Distrikt BiH ambasadoru Michaelu Scanlanu.

Zahvalnica ambasadoru Scanlanu dodijeljena je radi posebnog doprinosa u pokretanju procedure oko donošenja Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH.

Primajući zahvalnicu, ambasador Scanlan zahvalio se, u ime Kancelarije visokog predstavnika i u svoje ime, na ovom priznanju, te izrazio nadu da će se primjenom ovog Zakona, kojim se daju jednaka prava svim građanima, postaviti novi standardi kad je riječ o zakonskoj regulativi u BiH.

Foto: Mirsad Arnautović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vijeće sigurnosti UN zakazalo sjednicu zbog situacije u BiH

Radio Brčko

Počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o političko-ekonomskoj situaciji u BiH

Radio Brčko

U sjedištu Vlade Federacije BiH sastanak o mogućnostima nabavke vakcine

Radio Brčko