RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana književno veče u čast pjesniku Dragi Kuđiću

Članovi Književnog kruga Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Brčkog upriličili su sinoć poetsko veče posvećeno pjesniku i boemu Dragi Kuđiću.

„Iako smo prošle godine održali književno veče u Kulturno-administrativnom centru Patrijarh Pavle u čast ovog brčanskog pjesnika, ove godine zbog situacije sa korona virusom smo bili prinuđeni da odgodimo istu manifestaciju u kojoj su trebali da učestvuju i gosti iz Bijeljine, Obudovca, Pelagićeva  i Šamca“, istakao je Đorđe Krstić, jedan od članova Književnog kruga

On je istakao da je pokrenuta inicijativa da jedna ulica u Brčkom dobije naziv po pjesniku Dragi Kuđiću, te da se obilježi mjesto gdje je on živio i stvarao.

Drago Kuđić je rođen 1931. godine u semberskom selu Popovi. U Bijeljini je završio nižu gimnaziju, a tehničko-industrijsku školu u Sarajevu. Bio je radnik i službenik, a od 1955. godine bavi se novinarstvom.

Poslije ženidbe dolazi u Brčko, gde ostaje do kraja života. Tu je i penzionisan kao profesionalni pisac.

Objavio je sljedeće knjige: Dolazim kasno, pjesme, (“Svjetlost”, Sarajevo, 1970), Seks Ponto (“Svjetlost”, Sarajevo, 1975), Panonske poeme, (autorovo izdanje, 1972), Panonski anđeo (Sarajevo, 1972), Livnica (“Postignuća”, Zenica, 1975) i, pred kraj života, izbor poezije — Panonski anđeo (SPKD “Prosvjeta”, Brčko).

Sahranjen je na Pravoslavnom groblju u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pero Zubac održao književno veče posvećeno ljubavi

Radio Brčko

Брчко: Затворени Дани словенске писмености

Anđelka Đurić

Почеле пријаве за прихват дјеце са Косова и Метохије

Миљана Ђурђевић