RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom počela manifestacija “Dani voća”

U Brčkom je danas počela, druga po redu, privredno-turistička manifestacija “Dani voća” u organizaciji Obrazovnog centra za preradu voća “Voćni klub” iz Brčkog.

Drugi sajam voća u Brčko Distriktu prigodnim riječima otvorio je gradonačelnik Siniša Milić, kazavši da Vlada Brčko Distrikta za podsticaje brčanskim voćarima na godišnjem nivou izdvaja 1,5 miliona KM, a za sektor razvoja poljoprivrede 10 miliona KM.

Dragan Aleksić, predsjednik Opštine Osečina iz Srbije je kazao da ova mala opština u Srbiji ima 400 sušara šljive i da ostvaruje polovinu izvoza tog artikla iz Srbije. Aleksić je naveo da je već uspostavljena dobra saradnja sa Brčko Distriktom u ovoj oblasti i da će ona razmjenom iskustava biti i nastavljena.

Organizator sajma voća u Brčkom Savo Lukić kazao je da su brčanski voćari zadovoljni podsticajima Vlade u iznosu od 1,5 miliona KM na godišnjem nivou i da Brčko Distrikt ima sve šanse da ovu privrednu granu razvija i ubuće putem osavremenjavanja načina proizvodnje i prerade voća.

Proizvođači voća iz  BiH, Srbije i Hrvatske, uglavnom su zadovoljni poslom kojim se bave, ali za neke kulture smatraju da država treba povećati poticajne mjere, navedeći kao primjer nisku cijenu otkupa maline.

Manifestaciju “Dani voća” u Brčkom svojim prisustvom uljepšala su djeca brčanskih obdaništa koja su izvela prigodan zabavno- kulturni program.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.