RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom promovisana publikacija “Izgradnja povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini”

U brčanskom “Preporodu” danas je prezentovana publikacija pod nazivom “Izgradnja povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini: Različite perspektive” na čijoj izradi su zajednički radili Centar za empirijska istraživanja religije i Univerzitet u Edinburgu. Brčko je jedan od 13 gradova u BiH u kojima su rađena anketiranja i istraživanja za ovu publikaciju.

Prema rezultatima istraživanja vodeći politički, građanski i vjerski glasovi širom BiH tvrde da će se inkluzivan pristup pomirenju suprotstaviti korupciji, donijeti bolje političke ishode, integrisati društvene grupe u BiH i pružiti bolju zaštitu građanima.

Foto: Mirsad Arnautović

Skoro svi intervijuisani pri izradi ove publikacije najviše su govorili o tome da politički lideri tri konstitutivna naroda podstiču vjersku i etničku podijeljenost, da su zaglibljeni u korupciji te da se ne zauzimaju za građane.

“Istraživanje opšte populacije ukazuje na to da građani najmanje povjerenja za proces pomirenja ukazuju  političarima, posebno u svakodnevnoj retorici izazivanja međusobne mržnje”, istakla je Zorica Kuburić, predsjednica Centra za empirijska istraživanja religije i jedna od autorica ove publikacije.

Zorica Kuburić Foto: Mirsad Arnautović

Ratko Kuburić, direktor Centra za empirijska istraživanja religije za BiH je istakao da je izuzetno značajno da se  jedna ovakva publikacija i istraživanja obavljena među tri i po hiljada građana u BiH prezentuju javnosti upravo u današnje vrijeme koje je jedno od najtežih od završetka rata i da je u tome veoma značajna uloga medija.

Foto: Mirsad Arnautović

Ovo cjelokupno istraživanje i publikacija su nastali na temelju rezultata sedmogodišnjeg projekta u Bosni i Hercegovini među kojima je i Brčko jedan od gradova u kojem su vršena istraživanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U četvrtak u 19 sati u Domu kulture predstava “Rod i dom”

Radio Brčko

Na Trgu mladih prigodnim programom i puštanjem balona dočekan Ramazan

Sanita Jerković Ibrahimović

“Preporod” upriličio književno veče „Sjećanje na Bekima Sejranovića“

Sanita Jerković Ibrahimović