RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom registrirano osmoro oboljelih od AIDS-a

Izvor: www.zzjzdnz.hr

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, koji se svake godine obilježava 1. prosinca, ove godine je pod sloganom “Okončajmo nejednakosti, okončajmo AIDS, okončajmo pandemiju HIV/AIDS-a”.

I Brčko distrikt, kao i cijeli svijet, bori se protiv AIDS-a, sindroma stečene imunodeficijencije. Iako je riječ o bolesti rasprostranjenoj po cijelom svijetu, na našim područjima je to, nažalost, i dalje tabu-tema, a ljudi o tome nisu dovoljno informirani, kaže prim. dr. Mirjana Kuzmanović, šefica epidemiološke službe u JZU Brčko distrikta te dodaje kako osobe s AIDS-om u društvu ne bi trebale biti diskriminirane.

Mirjana Kuzmanović

U Distriktu je do sada registrirano deset slučajeva obolijevanja od AIDS-a od kojih je osam aktivno (jedan je preminuo 2017. godine, a jedan više nije stanovnik Brčko distrikta) i u svim slučajevima se radi o osobama muškog spola, a koji se zbog nedostatka infektivnog odjela u Brčkom, liječe u drugim gradovima, kaže Kuzmanović.

„Te osobe kod nas dolaze samo na redovnu terapiju, a njihove se kontrole obavljaju u Tuzli na Infektivnoj klinici zato što mi nemamoIinfektivni odjel ovdje i nemamo infeklotologa. Oni se u Tuzli i testiraju, ostanu na promatranju dva do tri dana te im se potom odredi terapija koju koriste mjesečno“, rekla je Kuzmanović.

Iako za sada ne postoji konkretan lijek, brojni su lijekovi razvijeni u svrhu borbe protiv AIDS-a, a čija je cijena izrazito visoka. Za razliku od entiteta, brčanski Fond zdravstvenog osiguranja snosi troškove liječenja za ove pacijente.

„Imamo dobru suradnju s našim Fondom zdravstvenog osiguranja koji nabavlja te lijekove za pacijente. U Distriktu je brojčano manje pacijenata nego u entitetima pa je to i moguće platiti, ali izuzetno su skupi lijekovi i često im se mijenja terapija“, kaže Kuzmanović.

Kuzmanović je naglasila kako je prevencija ove bolesti veoma važna te da u Distriktu treba raditi na edukaciji građana, posebno mladih osoba, te da bi bar na današnji dan trebalo organizirati više aktivnosti na ovu temu kako bi podigli svijest građana o AIDS-u, smrtonosnoj, neizlječivoj i spolno prenosivoj bolesti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Učenici i aktivisti obilježili Dan borbe protiv AIDS-a i Svjetski dan borbe protiv ropstva

Radio Brčko

Пчелари и воћари у Брчком имају добру сарадњу

Дејана Крстић

Brčko: U toku proljetno uređenje i čišćenje zelenih površina

Mirsad Arnautović