RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Gimnaziji „Vaso Pelagić“ i Četvrtoj osnovnoj školi okončano testiranje e-dnevnika

U brčanskoj Gimnaziji „Vaso Pelagić“ Brčko distrikta BiH i Četvrtoj osnovnoj školi Brčko distrikta BiH završetkom ove školske godine uspješno je okončano višemjesečno testiranje elektronskih dnevnika. Iskustva korištenja ponuđenih elektronskih dnevnika su pozitivna, nastavno osoblje obučeno i spremno za primjenu e-dnevnika već od septembra ove godine. Međutim, iz Odjeljenja za obrazovanje predviđaju da će se zbog nepredvidive tenderske procedure s konkretnom implementacijom e-dnevnika u brčanskim školama krenuti najkasnije u školskoj 2024/25. godini.

Prema riječima pomoćnika direktora Gimnazije „Vaso Pelagić“ Perice Ivaneka, edukacija nastavnika za korištenje e-dnevnika počela je u ovoj školi u aprilu tekuće godine.

„Keirane su baze podataka, uneseni su učenici, predmeti, nastavni planovi i programi, sve što treba da bude kao osnova da bi se moglo raditi“, objasnio je Ivanek, dodavši kako su pojedini segmenti softvera prilagođavani prema specifičnostima u obrazovanju Distrikta.

Ivanek dodaje kako Distrikt, za razliku od Federacije BiH i Republike Srpske, nema nijedan obrazovni informatički sistem koji bi sadržao baze podataka o učenicima tokom njihovom obrazovanja.

„Što znači da mi još uvijek radimo papirom i olovkom i nemamo digitalizirane podatke, tako da je to zaista nešto što je nužno mijenjati u današnjem vremenu“, podcrtao je Ivanek.

On je objasnio da e-dnevnik ima mnoge prednosti, te da se radi o sistematskom i kontinuiranom prikupljanju statističkih podataka o učenicima, istaknuvši da je pristup tim bazama raspoređen na više nivoa.

„U ovisnosti od zone odgovornosti, šta je čije područje ili zona odgovornosti, definira se i ko ima koji pristup. Roditelj će imati pristup da može pratiti uspjeh djeteta u školi, odjeljenski starješina ima mogućnosti pristupa svim svojim učenicima, ima mogućnost uvida u sve ocjene svakog svog učenika, a predmetni nastavnici mogu vidjeti ocjene samo iz svog predmeta”, objasnio je Ivanek.

Da je digitalizacija u školama potrebna smatra i direktorica Četvrte osnovne škole Zumka Grabus, ujedno i jedine brčanske osnovne škole koja je, također, testirala korištenje elektronskog dnevnika od aprila tekuće godine. Ističe kako je rukovodstvo i nastavno osoblje škole pozitivno ocijenilo iskustvo korištenja elektronskog dnevnika.

„U početku naravno svi mi se bojimo tih nekih novina i uvijek nas je strah od nepoznatog i reagujemo drugačije iz straha, međutim kad pred vas dođe svršen čin, onda se morate suočiti i pokušati“, objasnila je Grabus.

Iz škola naglašavaju kako su im u procesu instaliranja e-dnevnika i obuke nastavnika dodatnu podršku pružali nastavnici informatike i Pododjeljenje za Informatiku Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Brčko distrikta BiH, pored Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta BiH.

Iako u ovim školama smatraju da je poželjno što prije digitalizirati ocjenjivanje i praćenje učenika, šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović prognozira da će konačna implementacija elektronskog dnevnika u brčanskim školama početi najkasnije u školskoj 2024/25. godini, jer „procedura nabavke nikada nije vremenski poznata”.

„Tu se zna desiti da sve protekne u najboljem redu, a može se desiti da se razvuče određeni vremenski period“, dodao je.

Bulatović ističe da je Odjeljenje za obrazovanje u rebalansu budžeta koji je u procesu usvajanja u Skupštini planiralo izdvojiti 70.000 KM za potrebe ovog projekta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U brčanskoj Gimnaziji nema žohara

Sandra Živković

Брчко: Гимназијалци најбољи на такмичењу – Пројект Грађанин

Миљана Ђурђевић

Гласање на бирачким мјестима у Првој основној школи и Гимназији протиче без проблема

Radio Brčko