RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom zaraženo 20 učenika i 13 nastavnika: Gimnazijalci odbili ići u školu

U obrazovnim ustanovama u Brčkom koronavirusom su zaražene 34 osobe, od čega je 20 učenika, 13 nastavnika i jedan student. Zbog narušene situacije učenici Gimnazije “Vaso Pelagić” danas su odbili doći na nastavu, tražeći učenje gradiva online putem.

Kako je za Klix.ba potvrdila šefica Pododjela za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Anđa Nikolić, od 20 pozitivnih učenika – tri su u osnovnim školama, 17 je u srednjim dok je jedan student u visokoj školi.

“Izolovani su razredi u kojima su pozitivni učenici, odnosno svi su u izolaciji i pod nadzorom. Što se tiče epidemioloških mjera, zajedno sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta u ovom trenutku nismo donijeli neke rigoroznije mjere, izuzev već ranije datih instrukcija, sa naglaskom da se one strogo moraju poštovati. One predviđaju nošenje maski i vizira za prosvjetne radnike (koje učenici ne koriste za vrijeme nastave), držanje distance te redovnu dezinfekciju”, precizirala je Nikolić.

Inače, učenici deset odjeljenja Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom danas su odbili doći u školu zbog činjenice da im je onemogućeno online pohađanje nastave. Riječ je o blizu 210 srednjoškolaca, a nadležni ne žele govoriti o ovom slučaju.

Konvencionalni način pohađanja nastave u narušenom epidemiološkom stanju neprihvatljiv je za srednjoškolce, ali i njihove roditelje, a kako su istaknuli, zahtjevaju ponovno omogućavanje online nastavnog procesa rada. Međutim, nadležni u Distriktu na to se još uvijek nisu odlučili.

Slučaj u kojem su danas učenici bojkotovali pohađanje nastave, direktorica Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom Amela Helać nije željela komentirati, istaknuvši novinaru portala Klix.ba da se za sve informacije obrati Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Međutim, o ovom slučaju konkretno ne žele govoriti ni u Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

“Nastavni proces se odvija na način koji je propisao Krizni štab Brčko distrikta i to je sve što vam mogu kazati”, kratko nam je rekao šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Senad Osmanović, ne želeći komentirati spomenuti slučaj u Gimnaziji “Vaso Pelagić”.

Inače, proteklih dana i u Brčko distriktu bilježi se kontinuirano povećanje broja novozaraženih koronavirusom. Šefica Pododjela za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Anđa Nikolić trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuje nestabilnom, s tendencijom pogoršanja.

“Svakog dana imamo porast novoinficiranih, a prema posljednjem presjeku koji je napravljen danas u 11 sati – mi smo za 24 sata imali 35 novoinficiranih, a aktivnih je 155. Sada je potrebno da svi shvatimo ozbiljnost ove situacije te da je neophodno poštovati postojeće mjere koje su jako dobre, ukoliko ih poštujemo”, naglasila je Nikolić.

Obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija ruku ključni su za prekid lanca širenja koronavirusa.

Nikolić je na kraju kazala da je neophodno izbjegavati i veće skupove, a u predizborno vrijeme realizaciju događaja savjetuje na otvorenom. Nakon pojave prvih simptoma, naglasila je potrebu obaveznog javljanja liječnicima, kako bi se izbjegao nastanak teže kliničke slike.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas registrovana dva nova slučaja virusa korona

Radio Brčko

У Словенији одобрен лијек лагеврио против вируса корона

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Registrovan samo jedan novi slučaj zaraze, a jedno lice je preminulo

Radio Brčko