RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Gimnaziji „Vaso Pelagić” premijerno prikazan dokumentarni film „Čuvari budućnosti – Brčko”

U utorak, 29.10.2019. godine, u JU Gimnaziji „Vaso Pelagić” Brčko premijerno je prikazan dokumentarni film „Čuvari budućnosti-Brčko” u organizaciji produkcijske kuće “Mebius film” iz Sarajeva, a u okviru projekta „Dijalog za budućnost”.

Učenici JU Gimnazije „Vaso Pelagić” Brčko Ajla Kalesić i Ðurađ Kostić bili su dio projekta „Čuvari budućnosti” i učestovali su u filmu “Čuvari budućnosti – Brčko”.

Produkcijska kuća „Mebius film” iz Sarajeva i Udruženje „Perspektiva plus”, u saradnji sa „UNESCO-m”, u sklopu projekta „Dijalog za budućnost”, realizovali su devet dvanaestominutnih filmova o kulturnoj baštini devet gradova i opština u Bosni i Hercegovini. Serijal pod nazivom „Čuvari budućnosti” pokazuje najvredniju kulturnu baštinu iz gradova Bosne i Hercegovine, a u njegovoj realizaciji učestvovali su srednjoškolci. Naši učenici film su snimili u junu 2019. godine.

Projekciji filma prisustvovali su Šuhreta Duda Sokolović, izvršni producent i Faruk Sokolović, reditelj, kao i učenici, profesori i uprava Gimnazije.

Nakon projekcije filma prisutni su radili anketu o kuturno-istorijskom nasljeđu Bosne i Hercegovine, te diskutovali o filmu. Čelnici „Mebius filma” naveli su da kulturna baština Bosne i Hercegovine predstavlja snažnu vezu svih naroda koji vijekovima naseljavaju ovaj prostor, a više od 60 % mladih ne poznaje kulturu i istoriju svoje zemlje. Gimnazijalci, učesnici filma, istakli su da će serijal filmova „Čuvari budućnosti” umnogome približiti mladima kulturno-istorijsku baštinu zemlje i njene dragocjenosti, te pokazali zadovoljstvo zbog saradnje koja im je donijela nova znanja i iskustva.

Gimnazijalci su takođe učestvovali i u filmu „Čuvari budućnosti – Bijeljina” kao gosti i naratori kod svojih vršnjaka.

Projekat „Čuvari budućnosti” realizovan je unutar opšteg okvira zajedničkog projekta „Dijalog za budućnost: promocija društvene kohezije i raznolikosti u BiH”, finansiranog iz Fonda UN za izgradnju mira, te razvijenog na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara UN. Riječ je o odgovoru na potrebu stvaranja prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, a zajednički je realizovan od strane  UNDP,  UNICEF I UNESCO, u saradnji sa Udruženjem “Perspektiva plus”, uz podršku producentske kuće iz Sarajeva “Mebius Film“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Naša zemlja ima brojne talente u svim sferama filmske industrije

Vladimir Matijević

“Najsretniji čovjek na svijetu”, film Elme Tataragić, u zvaničnom programu Venecija Film Festivala

Radio Brčko

Sarajevo: Sad možete onlajn gledati filmove iz arhiva Filmskog centra Sarajevo, i to besplatno

Vladimir Matijević