Brčko

U brčanskoj Gimnaziji obilježen “Svjetski dan reanimacije”

U organizaciji Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ i Službe hitne pomoći danas je u zgradi  brčanske Gimnazije “Vaso Pelagić” pokaznom vježbom za učenike, obilježen Svjetski dan reanimacije.

Ovo je bila jedinstvena prilika da srednjoškolci praktično primjene vježbe reanimacije i oživljavanja unesrećenog lica.

„Naša je želja bila da mi medicinski radnici izađemo izvan zdravstvenih ustanova i da običnim ljudima u ovom  slučaju srednjoškolcima praktično pokažemo kako se i na koji način može pružiti pomoć unesređenom licu do dolaska hitne medicinske pomoći“, istakla je dr. Jasna Bradonjić, načelnik Službe hitne pomoći u Brčkom.

Foto: Mirsad Arnautović

Učenici su imali priliku da se praktično upoznaju sa situacijom kako pristupiti unesrećenom, kako zadržati prisebnost, staviti ga u odgovarajući položaj te pozvati hitnu pomoć.

Direktorica brčanske Gimnazije Amela Helać je naglasila da ovakva pokazna vježba učenicima puno znači jer se u bilo kojem trenutku pa i u školi mogu naći u situaciji da nekome treba pružiti pomoć.

Foto: Mirsad Arnautović

Svjetski dan reanimacije određen je od strane Evropskog parlamenta i obilježava se 16.10. svake godine sa ciljem da se skrene pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja.

“Ovogodišnjom kampanjom podiže se svijest o tome da svi mogu naučiti osnovne korake kako bi spasili život”,  istakao je Salih Ibrahimbegović, portparol JZU “Zdravstvenog centra Brčko”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button