RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У наредним данима слиједи измјештање око 70 људи из прихватног центра у Гимназији

Због одлуке да настава на подручју Брчко дистрикта почне у понедјељак, око 70 људи из поплављених насеља који се налазе у прихватном центру у спортској сали Гимназије ће бити измјештени на неко друго мјесто.

Једна породица се налазила у учионици школе и, с обзиром на почетак наставе у понедјељак, та породица је измјештена у брчанску Болницу на Одјељење урологије. Такође се у једној школској учионици налазила храна која је премјештена ради ослобађања простора.

Остале особе из сале Гимназије ће, у неколико наредних дана бити измјештене, а тренутно се тражи најадекватнији начин за њихов нови смјештај.

Одлука о измјештању је донесена током данашњег засиједања Владе Брчко дистрикта када је представницима Црвеног крста и одређеним члановима извршне власти дат затадак да организују ову активност.

Једна од могућности за услован премјештај угрожених становника су домови хуманих Брчака који су се већ јавили у Црвени крст. Међутим, људи који се већ неколико дана налазе у прихватном центру су нам рекли да не би жељели да буду смјештени у приватне куће јер им то, како истичу, ствара својеврсну неугодност и ометање туђе и сопствене приватности. Највише би, кажу, вољели да сви заједно буду измјештени у неки други прихватни центар у коме ће им се помагати на исти начин као што им се тренутно помаже. Неки од њих које смо срели испред сале Гимназије кажу да су и више него презадовољни бригом волонтера, доктора и свих других који им помажу.

Од почетка евакуације људи са поплављених подручја па до сада, кроз Омладински центар у Брчком је, према евиденцији Црвеног крста, прошло 496 особа. Међутим, у овој организацији се тренутно прикупљају подаци о свим становницима који су напустили своја домаћинства на подручју Дистрикта, а нису се јавили и евидентирали у сабирни центар. Из ове организације су рекли да је синоћ до 19 часова евидентирано таквих 2.186 особа.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.