RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoIzbori 2020

U petak službeno počinje izborna kampanja

Foto: Arhiva

U petak 16. oktobra tekuće godine službeno počinje izborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine i trajat će do 14. novembra do sedam sati ujutro kada počinje izborna šutnja, izjavila je predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Mrkonjić.

Podsjetila je i pozvala političke subjekte na poštovanje pravila ponašanja tokom izborne kampanje propisana Izbornim zakonom BiH, naglasivši da su istim zakonom regulisane i novčane kazne za povredu ovih pravila, u rasponu od 1.000 do 10.000 KM.

Mrkonjić je još jednom navela da je na ovogodišnjim lokalnim izborima, za Brčko distrikt BiH ovjereno 49 političkih subjekata, od čega 24 stranke, tri koalicije, četiri nezavisna kandidata i 19 kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Kazala je i to da Izborna komisija Brčko distrikta BiH još uvijek od Centralne izborne komisije BiH nije dobila podatak o zaključenom i konačnom biračkom popisu iako je on za redovne birače zaključen 1. oktobra 2020. godine.

„Podatak s kojim raspolažemo je 86.658 redovnih birača, to je posljednji presjek od 6. maja tekuće godine sa privremenog biračkog popisa. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i ono što smo imali do neki dan uvida na njihovim službenim stranicama sa izvoda za glasovanje putem pošte, za Brčko distrikt upisano je 5.180 birača. Ukoliko kompariramo u odnosu na 2016. godinu kada je za Brčko distrikt bilo registrirano za glasovanje putem pošte 2.770 birača, to je možemo zaključiti određeni neprirodni porast“, dodala je Mrkonjić.

Ona je pojasnila, da se nakon što je objavljen izvod iz Centralnog biračkog popisa za glasanje putem pošte, Izbornoj komisiji Brčko distrikta obraća znatan broj građana koji tvrde da su se na tom popisu našli mimo svoje volje.

„Sve sukladno propisanim procedurama, izjave podnesene Izbornom povjerenstvu Brčko distrikta od strane građana, podnijeli smo istražnim organima i vjerujem da će se sve utvrditi sukladno zakonu“, istakla je Mrkonjić.

Pozvala je sve političke subjekte koji su ovjereni za sudjelovanje na Lokalnim izborima za Brčko distrikt da na predstojećoj izbornoj kampanji kroz sve aktivnosti osim propisanih pravila, poštuju i propisane epidemiološke mjere kako bi se ovaj izborni proces doveo do kraja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obavještenje za birače

Radio Brčko

Izlaznost glasača u Brčko distriktu BiH oko 47 posto

Admir Kadrić

Брчко: Службено започела изборна кампања и у Дистрикту

Vladimir Matijević