RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U pripremi tender za sanaciju klizišta na Ficibajeru

 

U Brčko Distriktu postoji registrirano oko 130 klizišta od kojih je aktivno oko 30. Da bi se problem dugoročno riješio potrebno je uraditi dugoročnu studiju za rješenje problema klizišta u Brčko Distriktu.

Kad su u pitanju klizišta na Ficibajeru treba raditi dubinska bušenja do 12 metara da bi se vidjela struktura tla jer tu se radi i obali rijeke Save. Sve su to radnje koje koštaju destine hiljada marak,  kazao je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu bezbjednost u Vladi Brčko Distrita.

Trenutno je u pripremi tender koji bi ublažio probleme sa klizištima na potezu Ficibajera, ali tender je moguće raspisati tek sa usvajanjem budžeta, kazao je Vojnović.

Da bi se u cjelosti riješio problem klizišta na Ficibajeru potrebno je obezbijediti preko milion KM, a to nije moguće bez sredstava iz predpristupnih fondova EU, a takođe je paraleno potrebno raditi analizu tla iz koje bi se dalje radila dugorična studija o rješenje preoblema klizišta u Brčko Distriktu.

Oko 100.000 KM potrebno je i za sanaciju klizišta u Skakavi Gornjoj, jer su u opasnosti Mjesni dom i škola za čiju gradnju je uloženo oko 500.000 KM. Uz tehničku i drugu pomoć stručnjaka iz Geološkog zavoda Republike Srpske i angažovanja geologa i građevinskog tehničara do kraja godine, dobili bismo jednu malu ekipu koja može da vodi te poslove, kazao je još Uroš Vojnović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.