RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U sklopu programa „Karavana mira“ radionica za mlade i u Brčkom

U sklopu „Karavana mira“, inovativnog međuetničkog programa profesionalnog usavršavanja za mlade starosne dobi od 18 do 25 godina danas se u Brčkom održava Okrugli sto sa predstavnicima PRONI centra za omladinski razvoj.

Karavan će se održati od 10. do 17. avgusta 2020. godine u pet gradova u BiH, finansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a implementiraju udruženje Big Ben Centar i Centar za razvoj obrazovnih i kulturnih resursa iz Tuzle.

U okviru programa, 20 mladih i perspektivnih aktivista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, tačnije iz 16 bh općina, imat će priliku da zajedno putuju u Tuzlu, Bijeljinu, Brčko, Doboj i Sarajevo, te uz pomoć mentora će imati diskusije i radionice i kreirati ideju ili projekat koji će implementirati u svojim lokalnim zajednicama.

„Okupili smo i nekoliko izuzetno uspješnih organizacija kao što je Proni u Brčkom, koji će predstaviti svoj rad i kako su oni u svojim lokalnim zajednicama implementirali projekte kao mladi lideri. Pošto učesnici dolaze iz različitih sredina, oni će u svojim zajednicama u RS-u i FBiH, provesti manje projekte kako bi ih poboljšali. Imaju četiri teme i to zapošljavanje mladih, okoliš, marginalizirane grupe i medijska pismenost“, kazala je koordinator ovog projekta Sabina Skenderović- Bukvić.

U ime brčanskog Pronija, koji je dana domaćin učesnicima „Karavana mira“, menadžer omladinskih klubova Harun Šabanović je rekao da je Proni dugogodišnji akter u zagovoranju mira i mirovnim aktivnostima.

„Na Okruglom stolu mlade ćemo upoznati sa našim radom u Brčkom, dok ćemo na radionici s njima podjeliti znanje o tome kako da osmisle svoje aktivnosti, šta je to zapravo projekat i koje aktivnosti zapravo mogu realno da sprovedu kako bi pokrenuli određene promjene u svojim zajednicama. Želimo inspirisati i potaknuti ove mlade ljude na aktivnost pomirenja“, rekao je Šabanović.

Jedan od učesnika ovog programa, Semir Smajić iz Lukavca, student medicinskog fakulteta, te aktivista i volonter dugi niz godina u raznim NVO organizacijama, istakao je da od „Karavana mira“ očekuje da stekne nova znanja, kao što su pisanje projekata, menadžment, promocija u medijima.

„Također, očekujem i nova prijateljstva koja će mi koristiti u daljem radu u nevladinim organizacijama, ali i pertnerskim organizacijama. S obzirom da sem šest godina aktivista već imam mnogo ideja i spremnih projekata za realizaciju“, naglasio je Smajić. Najuspješnija tri projekta, odnosno učesnika, će dobiti finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u implementaciji svojih projekata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prikazivanje filma Re:Generacija u Tuzli, Brčkom i Zvorniku

Radio Brčko

PRONI Brčko – Omladinska inicijativa za ljudska prava

Suvad Alagić

Брчко: “Прони” реализовао кампању за превенцију насиља међу средњошколцима

Дражен Ристић