RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U sklopu programa prekogranične saradnje u Brčko distriktu se realizuju tri projekta

Na inicijativu Općina Vinkovci, Tompojevci i Gunja iz Republike Hrvatske, Vlada Brčko distrikta je prihvatila da učestuje u projektima prekogranične saradnje od kojih ova lokalna zajednica i njeni stanovnici mogu imati koristi. Radi se o Programu poticanja prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine a u svrhu razvoja lokalne zajednice.

Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta BiH zajedno sa drugim odjelima Vlade Brčko distrikta BiH preduzeo je aktivnosti radi apliciranja na ovaj Program koji podrazumjeva razvoj lokalne zajednice kao mjeru za povezivanje lokalnih zajednica iz Republike Hrvatske sa prekograničnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.Program pruža podršku povratku, i ostanku, očuvanja ravnopravnosti te pridonošenju privrednoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji.

Miroslav Geljić

“U pitanju je projekat Općine Vinkovci pod nazivom “Prijateljstvo bez granica” gdje bi se izvršila nabavka opreme i uređenje vrta u sklopu projekta rekonstrukcije i prenamjene dijela Desete osnovne škole Bijela – područna škola Dubrave u vrtić i jaslice. Općina Gunja, projektom planira nabavku i zamjenu postojeće četiri klupe novim pametnim klupama u Brčkom te projekat Općine Tompojevci gdje se planira nabavka komunalne I vodoopreme za potrebe vatrogasnog doma u Bijeloj”, pojasnio je Miroslav Geljić, šef Odjela za europske integracije.

Sredstva za sprovođenje Programa osiguravaju se u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Raspodjela sredstava će ići na način da minimalno 51 posto bude implementirano u Brčko distriktu, a 49 posto partnerima – Općinama u R Hrvatskoj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Odjeljenje za evropske integracije brčanske Vlade uspješno okončalo minulu godinu

Admir Kadrić

Brčko: Uspostavljen Registar dijaspore koji je dostupan na portalu Vlade Brčko distrikta

Gorana Antić

Brčko: Održane obuke za oko 40 službenika Vlade Brčko distrikta

Gorana Antić