RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sve veći broj Brčaka alergičan na ambroziju, simptomi slični kovidu

Iz godine u godinu u Brčko distriktu se povećava broj oboljelih i osjetljivih na ambroziju sa jasno izraženim simptomima curenja nosa, suznih očiju, otežanog disanja do težih oblika kada dolazi do pojave bronhitisa, asmatičnih napada i gušenja.

„Upravo u ovo vrijeme je vrhunac koncentracije polena ambrozije u zraku stoga se preporučuje da osjetljivi na ovu biljku što manje borave na otvorenom te da redovno koriste propisanu terapiju“ istakla je dr. Mirjana Kuzmanović šefica Higijensko epidemiološke službe u Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta.

Dodatan problem ove godine predstavlja i pandemija korona virusa zbog koje se osjetljivi na ambroziju rijetko javljaju ljekarima te uzimaju terapiju na svoju ruku.

“Gotovo su identični simptomi alergije na ambroziju i infekcije na kovid i glavna je razlika u povišenoj  temperaturi te je stoga veoma bitno da se pacijenti kod pojave prvih simptoma, curenja iz nosa i otežanog disanja jave ljekaru, kako bi se izvršilo testiranje te propisala adekvatna terapija” kazala je doktorica Kuzmanović

Ambrozija je korovska biljka koja se Europom proširila iz Amerike i uglavnom se razmnožava u ravničarskim područjima. Može narasti do 1,5 metara, sadržava do 200 cvjetova te može proizvesti do osam milijuna peludnih zrnaca, zbog čega ju je važno ukloniti prije početka cvatnje i tako zaustaviti njezino širenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У току цвјетање амброзије – кренуле алергије

Миљана Ђурђевић

Почиње сезона алергије на амброзију

Anđelka Đurić

Brčko: Dva nova slučaja zaraze korona virusom

Дејана Крстић