RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U toku žetva kukuruza

Žetva kukuruza na oko 7.000. hektara zasijanih površina na područiju Distrikta, privodi se kraju. Prinosi su znatno niži od prosječnih i variraju od 2 do 5 tone po hektaru.

Obim prinosa zavisi prvenstveno od toga koliko su poljoprivrednici imali mogućnosti ulagati u kultivaciju zasijanih površina, odnosno kakav je bio kvalitet i obim prihrane zemljišta» kaže šef resornog vladinog pododjeljenja Ferhat Čejvanović.

Inače, od ukupno10.000 hektara, sa kojih  u ovom ciklusu poljoprivrednici  ubiru rezultate svoga rada, pored 7.000 hektara pod kukuruzom, dominantna je soja sa više od 600 hektara te parcele pod različitim povrtlarskim kulturama.

Paralelno sa okončanjem  pomenutih poslova teku i pripreme za jesenju sjetvu koja bi trebala zauzeti oko 3.000. hektara obradivih površina, gdje je dominantna pšenica koja će prema očekivanjima biti zasijana na oko 2.500. hektara, dok će preostale parcele biti pod povrtlarskim kulturama i ozimim ječmom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.