Brčko

U Vermontu Brčko smatraju da angažman volontera još uvijek nije dovoljno prepoznat

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih nacija 5.12.1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Povodom Međunarodnog dana volontera 5. decembra, Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“ Brčko smatra da Brčko distrikt još uvijek nije do kraja prepoznao potrebu i značaj volonterizma u našoj specifičnoj lokalnoj društveno političkoj zajednici.

„Kod nas još uvijek nije razvijena svijest o volonterizmu i volonterskom radu, mada imamo Zakon o volontiranju iz 2018 godine. Jedonostavno još nisam čuo da je neka od institucija angažovala volontere i platila im sve moguće propisane obaveze za to, tako da mislim da još mnogo toga moramo raditi zajednički i mi i Vlada i mladi, na uspješnoj promociji volonterizma u Brčko distriktu“, kazao je Radenković. On je precizirao Vermont radi u pet oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, jačanje uloge žene u društvu, pomoć socijalnim kategorijama i borbu protiv korupcije, te smo u tim sektorima i zapošljavali volontere“, precizirao je Radenković.

Damir Radenković

„Naravno da nije teško pogoditi da je najviše volontera bilo uključeno u humanitarni rad gdje je Vermont u 2022. godini podijelio oko 800 humanitarnih paketa. Zatim smo radili na edukaciji sa mnogim udruženjima žena, omladinskim udruženjima i drugim neformalnim grupama“, kazao je Radenković.

Radenković je još kazao da volonteri sticanjem novih znanja kroz neformalno obrazovanje stvaraju za sebe, ali i za one kojima je pomoć potrebna, jednu novu dimenziju i jedan novi vidik za sve ono što ih čeka u njihovom životu, budućem radu i društvenom angažmanu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!