RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Brčansko srce” organizovalo registraciju učesnika za Trku/šetnju “Race for the cure”

Članice udruženja „Brčansko srce“ danas su na Trgu mladih u Brčkom organizovale registraciju učesnika za najveći društveno odgovorni događaj u BiH, odnosno šetnju za ozdravljenje „Race for the Cure“, čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

Kroz uplatu simbolične registracije od 15 KM građani pomažu da se podigne svijest o karcinomu dojke, te učestvuju u šetnji koja će biti održana 01. oktobra u Sarajevu. Prema informacijama iz Udruženja u BiH, na godišnjem nivou, borbu za život sa ovom opakom bolešću izgubi do 600, a oboli do 1500 žena.

„Registracija se danas održala u 29 gradova u BiH, a simboličnom uplatom obezbjeđuju se besplatni mamografski pregledi, ultrazvuk dojke i papa test“, rekla je Ramiza Musić predsjednica udruženja te dodala da će i ove godine u šetnji učestvovati veliki broj žena iz Brčkog.

Musić je kazala da ove godine na šetnji u Sarajevu očekuju oko 10.000 učesnika te istakla da će žene, koje su operisane, tokom trke nositi roze majice, dok će ostali učesnici nositi bijele majice.

Iz udruženja „Brčansko srce“ savjetuju da je bitno na vrijeme vršiti kontrolu kako bi se u slučaju pojave bolesti moglo preventivno djelovati i početi sa liječenjem jer je sve više mladih žena koje obolijevaju. Uz pomoć pokretnog besplatnog mamografa, od 2018. godine do sada, pregled je obavilo više od 1.000 žena na području Distrikta, te je obavljeno je oko 120 ultrazvuka dojke i 50 Papa testova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!