RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada Distrikta usvojila Odluku o visini novčane pomoći uposlenicima uslijed rasta potrošačkih cijena

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 17. redovitoj sjednici, na prijedlog Direkcije za financije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, usvojila je Odluku o visini novčane pomoći uposlenicima uslijed rasta potrošačkih cijena u Brčko distriktu BiH za 2023. godinu.

Visina novčane pomoći uvećana je za 1.000,00 KM u odnosu na prošlu godinu te ove godine iznosi do 2.400,00 KM. Visina novčane pomoći ne podliježe oporezivanju i ne smatra se dohotkom od nesamostalne djelatnosti. Novčanu pomoć poslodavac može isplatiti isključivo do 31. 12. 2023. godine.

Poslodavci su u slučaju isplate novčane pomoći dužni da Poreznoj upravi dostave obavještenje o visini isplaćene novčane pomoći do 10. siječnja 2024. godine u skladu sa Pravilnikom o primjeni Zakona poreza na dohodak koje treba da sadrži: naziv i JIB poslodavca, iznos isplaćene novčane pomoći uposleniku, ukupan broj uposlenika kojima je isplaćena novčana pomoć te ukupan iznos isplaćene pomoći.

Na prijedlog Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju, usvojena je Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za sufinanciranje USAID projekta „Diaspora invest“ u iznosu od 70.000,00 KM.

Na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH Vlada Distrikta odobrila je i Smjernice za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH, kao i Smjernice za izradu Nacrta zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH.

Vlada Distrikta je na prijedlog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo odobrila i smjernice za izradu Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu Brčko distrikta BiH.

Također, razmatrane su i informacije u vezi sa primjenom Odluke o ograničavanju marže na pojedine životne namirnice i druge proizvode i Odluke o ograničavanju marže za naftne derivate.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!