RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uhapšeni u akciji ”Baštovan” pušteni da se brane sa slobode

Zbog nepostojanja zakonskih razloga za njihovo dalje zadržavanje Tužilaštvo Brčko distrikta BiH donijelo je naredbu o puštanju na slobodu svih pet lica, koja su nakon prošlosedmičnog lišavanja slobode u okviru akcije ”Baštovan” predata na dalje procesuiranje ovoj pravosudnoj instituciji, saopšteno je iz Tužilaštva distrikta.

Nakon što su ova lica sprovedena  u Tužilaštvo distrikta  postupajući tužilac izvršio je njihovo ispitivanje, poslije čega je donio odluku da ne postoje zakonski razlozi za njihovo dalje zadržavanje. Tužilaštvo je, ocjenjujući prikupljene dokaze utvrdilo da na strani osumnjičenih (A.R., D.B., A.B., H.T. i N.T.) ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora,  pa je naredilo njihovo puštanje na slobodu.

Podsjećanja radi,  krajem prošle sedmice u koordinisanim policijskim akcijama „Šiling“ i „Baštovan“ na području Brčkog slobode je lišen veći broj lica zbog sumnje da su bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga i drugim krivičnim djelima iz nadležnosti državnog tužilaštva i Tužilaštva distrikta. Na provođenje mjera iz nadležnosti lokalnog tužilaštva predato je pet lica zbog sumnje da su od kraja prošle godine uzgajali  Indijsku konoplju od koje su proizvodili marihuanu i distribuirali je na području Brčko distrikta i šire.

Protiv svih privođenih lica Tužilaštvo distrikta nastavlja istragu zbog sumnje da su počinila krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pored toga, u odnosu na određen broj osumnjičenih istraga se nastavlja i za krivično djelo – Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Tužilaštvo Distrikta ističe dobru saradnju i provođenje združenih akcija više policijskih agencija i pravosudnih institucija u BiH različitih nadležnosti u zajedničkoj borbi protiv najtežih oblika kriminala.

Izvor:Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.