RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uništeno oko 950 kuća

Na području Brčko distrikta BiH u poplavama je uništeno  945 kuća, što ne znači da je ovo konačan broj, rečeno je na sjednici Vlade Brčko distrikta BiH.

„Delegacija iz Distrikta je bila dva dana u Sarajevu na edukaciji koju su organizovali Evropska unija, Evropska komisija, Svjetska banka i svi potencijalni donatori. Postoji mogućnost dobijemo pomoć na nivou države.

Ja sam u komisiji, gdje sam vođa grupe za Housing u ime Distrikta i oni traže različite podatke. Imamo podatak o broju izbjeglica i broju poplavljenih kuća što smo im dostavili. Ovih dana na teren će dolaziti komisija, kako bi i građanstvo dalo sve podatke koje mi nemamo. Ovo se odnosi i na klizišta, i na poplave gdje se voda zadržala dva do tri dana u kućama, ali i gdje su kuće totalno poplavljene. Danas očekujem dolazak i predstavnika Evropske komisije koji žele izaći na teren, da vide i dokumentuju stvarno stanje objekata“, istakao je Rifet Mujanović, šef Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja brčanske Vlade.

Mujanović je naglasio i da je ovaj odjel već pripremio pet stanova za useljenje porodica koje su izbjegle iz svojih ugroženih domova.

„Stanovi su pristojno namješteni, nisu luksuzni. Svaka porodica imat će sto i stolice, ležaj za spavanje, šporet i frižider. “, pojasnio je Mujanović.

Još je dodao da ovo nije konačan broj stanova , te da će ubrzo biti pripremljeno njih još, i to u Zoviku, Bukviku i u gradu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.