RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Upitna validnost još jedne visokoškolske diplome

Provjera diploma svih uposlenika u administraciji i javnim službama Distrikta, teče kontinuirano. Provjeravaju sve diplome bez obzira na nivo stručne spreme i vrijeme kada su stečene. Vjerodostojnost, bar još jedne visokoškolske diplome je zasada upitna.

U minulih više od dvije godine koliko se vrši provjera diploma o školskoj spremi svih uposlenika u administraciji Distrtrikta, provjereno je njih više stotina. «Pored falsifikovanih diploma o srednjoj stručnoj spremi, i činjenici da su oni koji su ih upotrebljavali ostali bez posla, provjeravaju se i diplome o završenim fakultetima. Zbog falsifikovanja, diplome o visokoj stručnoj spremi, jedan od uposlenika Uprave prihoda je procesuiran, a postoji vjerovatnoća da je još jedna visokoškolska diploma takodje lažna no to ćemo sa sigurnošću znati tek po okončanju svih istražnih radnji», rekao je gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Ovaj posao ide nešto sporije jer neke visokoškolske ustanove, nariočito van BiH,  nemaju u prioritetu odgovore na upite brčanskih inspekciskih službi. «Niko neće biti zaobidjen u ovom postupku što se odnosi i na mene, jer je i moja diploma već provjeravana» kazao je Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.