RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Uprkos višesatnom čekanju na granici, stigla humanitarna pomoć iz Holandije

U Brčko distrikt BiH jutros je, nakon višesatnog čekanja na bosansko-hercegovačkoj granici, iz Holandije stigao šleper sa 24 tone humanitarne pomoći, koju su skupili građani opštine Loham sa gradonačelnikom, te Bosanci i Hercegovci koji su na privremenom radu u ovoj zemlji.

Prema riječima Fikre Hadžić, Brčanke koja živi u Holandiji i koja je inicijator ove akcije prikupljanja i dostavljanja pomoći u Brčko, ali i u druge bh. gradove, neshvatljivo je da su više sati čekali na granici da uđu u BiH, jer kako je istakla, na svim graničnim prijelazima nisu imali problema niti su čekali.

„Ne mogu da shvatim da sam prošla kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, a da sam čekala na našoj granici od 15 do 22 sata zato što dvije špedicije nisu htjele da nam urade papire, jer su mi gospođe koje tamo rade rekle da su na poslu od jutra i da ne mogu ostati duže. Našla sam špediciju iz Tuzle koja nam je završila papire. To je sramota, svugdje nas puštaju, samo mašu da prođemo, a kod nas nas drže na granici umjesto da nam pomognu da što prije svom narodu dostavimo pomoć“, kazala je Hadžić.

Ona je navela da je u pomoći dovežena hrana, potrepštine za bebe, lijekovi, dezinfekciona sredstva i druga sredstava za čišćenje, garderoba, posteljina, deke, jorgani i jastuci, dok će vodu kupovati ovdje od novca koji je također sakupljen u ovoj akciji.

Hadžić je naglasila da je po jedan kamion pomoći stigao u Doboj i u Maglaj, te da u Brčko u ponedjeljak stiže još jedan šleper humanitarne pomoći.

Ova pomoć je upućena na Crveni krst Brčko distrikta BiH, te istovarena u Uzorov magacin, odakle će se, kako je Hadžić rekla, distribuirati građanima ugroženim od poplava uz pomoć volontera brčanskog Moto-kluba „Grunf“.

„Ići ćemo od kuće do kuće i ljudima koji su ugroženi poplavama direktno ćemo dijeliti pomoć. Ovo sve će se distibuirati za tri dana. Svaki grad ćemo pokriti ravnnomjerno. U Holandiji se sada pakuju još dva šlepera koji sutra kreću. Ne znam gdje idu jer Crveni krst treba da nam javi u kojim gradovima postoji potreba za ovom vrstom pomoći. Ova humanitarna pomoć iz Holandije za koju odgovaram, biće transparetno podjeljena, s tim da će se znati tačno gdje je pomoć ušla i gdje je distribuirana jer se vodi evidencija svega”, pojasnila je Hadžić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.