RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Uskoro izložba o historijatu Muzeja Brčko distrikta BiH

Uskoro će u brčanskom muzeju biti otvorena izložba o historijatu Muzeja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koja će biti bazirana na artefaktima muzejskih izložbi u našem gradu s kraja 80-tih godina prošlog stoljeća.

Viša stručna saradnica u Muzeju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Enida Murselović u uvodu je napomenula je da se radi o kataloškoj izložbi koja predstavlja kontinuirano djelovanje Muzeja Brčko distrikta do ratnog perioda koja će biti zaokružena muzejskom postavkom iz 2017. godine. On ja dalje dodala da se pojavila potreba da kroz jednu ovakvu izložbu građanima Brčko distrikta pokažemo i damo na uvid kako je Muzej funkcionirao i u ranijim periodima, te da je, u stvari, Brčko distrikt i od 80-tih godina prošlog stoljeća u svom djelovanju imao muzejsku postavku.

„Ova izložba će najviše biti sastavljena od starih spisa i fotografija koje predstavljaju Muzej, kao i plakata i kataloga koji su se tada štampali za predstavljanje te postavke. Fokus će najviše biti na arhivskoj građi koja se tiče postojanja Muzeja. Ovom izložbom ćemo predstaviti i uvaženog sugrađanina Jakova Babića koji je u to vrijeme možda dao i najveći doprinos muzejskoj postavci sa njegovim arheološkim artefaktima sa kojima i danas raspolaže Muzej Brčko distrikta“, naznačila je Murselović.

Ona je još napomenula kako se ovom izložbom daje kredibilitet određenoj ustanovi, u ovom slučaju Muzeju Brčko distrikta koji ima svoju prošlost, tradiciju i historijat.

Zajedno sa Enidom Murselović izložbu o historijatu muzeja Brčko distrikta BiH priprema i rukovoditeljica Etnoarheološke zbirke brčanskog Muzeja Vanja Žigić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!