RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uskoro kreće primjena mjera iz Strategije za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu za period 2022.-2024. godina

Na prijedlog Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH, Vlada Brčko distrikta je nedavno usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za sprovođenje ove strategije u Brčko distriktu BiH za period 2022.-2024. godina.

Jedan od glavnih ciljeva Strategije je da se korupcija, kao prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Distrikta, u najvećoj mogućoj mjeri otkloni, te da se preventivnim djelovanjem ostvari značajan doprinos smanjenju nivoa korupcije u Distriktu.

Strategija je usklađena sa opštim principima i standardima Strategije za borbu protiv korupcije BiH i Smjernicama za strateško planiranje antikoruptivnih politika BiH, a jedan od glavnih ciljeva Strategije je da se korupcija kao prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Distrikta, u najvećoj mogućoj mjeri otkloni. Takođe da se preventivnim djelovanjem ostvari značajan doprinos smanjenju nivoa korupcije u Distriktu i ojača povjerenje u rad Kancelarije.

Govoreći o osnovnim ciljevima koji se žele postići primjenom ove strategije Zoran Blažević zamjenik direktora Kancelarije za prevenciju korupcije u Brčko distriktu je tu istakao: prevencija korupcije, suzbijanje korupcije, razvijanje svijesti o štetnosti korupcije i suradnja s civilnim društvom, te koordinacija, monitoring i evaluacija antikoruptivnih aktivnosti.

“Strategiju prati i Akcioni plan za njeno sprovođenje koji sadrži konkretne mjere i aktivnosti za realizaciju strateških ciljeva, očekivane rezultate, indikatore uspješnosti ostvarivanja planiranih aktivnosti, nosioce aktivnosti kao i rokove za realizaciju istih”, naglasio je Blažević.

Akcioni plan se odnosi na trogodišnji period i istim su utvrđene 124 aktivnosti potrebne za realizaciju ciljeva definisanih Strategijom za borbu protiv korupcije.

Na kraju dodajmo da je Strategija za borbu protiv korupcije predvidjela i neke osnovne prepreke koje se mogu pojaviti u procesu realizacije ovog dokumenta i mjera koje su njime definisane a te prepreke se ogledaju u  sljedećem: nedostatku političke i druge volje, neispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza, nedovoljnoj samostalnosti i kompetentnosti subjekata provođenja, nedovoljnoj angažiranosti subjekata provođenja, nedostatatku financijskih i drugih resursa, kompleksnosti političkog sistema, nedostatku sistematičnosti i koordinacije, nedostatku podrške javnosti te neosnovanim očekivanjima za brze efekte u borbi protiv korupcije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.