RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uspostaviti potpunu evidenciju pristizanja i podjele humanitarne pomoći

Ukupne količine i vrste humanitarne pomoći pristigle do sada na područje Brčko distrikta BiH se ne znaju, jer ne postoji kvalitetna evidencija koja bi se unijela u centralni registar, izjavio je Nenad Kojić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH i povjerenik za prikupljanje humanitarne pomoći u Distriktu.

Prema njegovim riječima, kako bi se standardizovale stvari u vezi sa pristizanjem i podjelom humanitarne pomoći Vlada Brčko distrikta BiH se uključila, te pripremila odluku prema kojoj će se sada formirati koordinacioni tim za praćenje prikupljanja i podjele pomoći, kao i uspostaviti apsolutna evidencija.

„Na jučerašnjem sastanku koji smo održali sa predstavnicima vjerskih zajednica, Crvenog krsta, Karitasa, Merhameta, Kola srpskih sestara, kao i Vermonta, postigli smo potpuni koncenzus. Svi su bili saglasni da se stvari moraju stadardizovati u interesu građana kojima je ta pomoć neophodna, a i zbog ugleda Vlade Brčko distrikta i našeg ozbiljnog predstavljanja i kontakata sa potencijalnim donatorima“, dodao je Kojić.

Kada je riječ o tome šta nedostaje Distiktu u ovom momentu, Kojić je kazao da potreba postoji za svim izuzev odjeće.

„Potrebna nam je hrana za ljude, djecu, stočna hrana. Zatim higijenska i dezinfekciona sredstva, namještaj, bijela tehnika, keramika i sanitarije.Također i građevinski materijal će nam biti potreban“, precizirao je Kojić.

Kojić je još naglasio, da će prema ovlaštenju Vlade Brčko distrikta humanitarnu pomoć dalje prikupljati samo brčanski Crveni krst, Karitas, Merhamet i Kolo srpskih sestara.

„Prvo kontakt se mora prijaviti, odnosno prijaviti sa kim je kontaktirao, dati njegovu identifikaciju i utvrditi ko je dao naše potrebe, jer mi ne možemo primiti bilo šta. Zatim se to upućuje na jedno od ovo četvero ovlaštenih humanitarnih udruženja, u zavisnosti gdje je to donator tražio. Ta četiri udruženja imaju i svoje magacine, koje ćemo precizno evidentirati gdje se nalaze, kako obavljaju skladišno poslovanje, a oni će morati dnevno nama slati informacije o ulazima i izlazima robe, kako bi iz centralnog registra imali podatak šta imamo na stanju, odnosno za čim još imamo potreba“, objasnio je Kojić.

Još je istakao da se prethodni period neće amnestirati, već će se stanje konzervirati, tako da će u slučaju eventualnih prijava i neregularnosti, svako ko je zloupotrijebio i izašao iz svojih ovlaštenja, za to vjerovatno morati odgovarati na neki način.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.