RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ustava u Vučilovcu urušila se s vanjske strane

Završene su faze u čišćenju prostora u mjesnoj zajednici Krepšić, a čeka se da se povuče voda u mjesnoj zajednici Vučilovac kako bi se pristupilo radu, izjavio je nakon vanredne sjednice vlade, Anto Domić, gradonačelnik Distrikta.

„Pristupna cesta do crpne stanice u Vučilovcu je prohodna, međutim jutros je vanjska strana ustave u Vučilovcu popustila i srušila se, tako da ćemo danas pokušati taj dio sanirati kako bi imali izravnu komunikaciju sa naseljem Vučilovac. U protivnom ćemo imati oteženu komunikaciju i komplicirat će nam se proces i postupak saniranja čitavog sela. Naložio sam još inžinjerima iz Odjela za poljoprivredu da dodatno provjere nasip, jer realno postoji opasnost da je on izgubio na snazi zbog dugog kvašenja sa obje strane. Već smo započeli neke aktivnosti na održavanju nasipa ali sad nam je fokus interesovanja da uspostavimo treću crpku na crpnoj stanici i stavimo je u puni kapacitet, kako bi se osigurala protočnost kroz ovu ustavu koja se urušila s vanjske strane“, istakao je Domić.

Prema njegovim riječima, nakon poplava su pokrenute i sve higijensko-epidemiološke mjere da bi se spriječila pojava zaraznih bolesti.

„U tom djelu smo manje-više uspješni, osim u smislu tretiranja komaraca. Očekivali smo da će se vrlo brzo dogoditi zajednička akcija tretiranje komaraca iz zraka. Međutim, pošto se s tim još nije krenulo, sa raspoloživim reusursima Distrikta jučer je pojačano tretiranje komaraca sa kopna“, dodao je Domić.

Na sjednici je bilo riječi i o pomoći Svjetske banke.

Kako je kazao Domić, bilo je dosta najava pomoći međunarodnih institucija, a prvi aranžman od Svjetske banke, u iznosu od 100 miliona dolara koji se stavlja na raspolaganje BiH, kako je naglasio, trebao je prvenstveno biti podjeljen između entiteta bez Brčko distrikta BiH.

„Mi smo na neki način bili zaboravljeni u ovoj čitavoj priči. Oformili smo skupinu koja je imala zadaću da animira ovaj problem, a osobno sam posalo nekoliko pisama na sve relevantne adrese, ukazujući i na status Brčko distrikta u smislu da su ukupne štete isto tako velike i na prostoru Distrikta, te da ne bi smjeli zaobilaziti Brčko distrikt. Tako smo sada na putu da i Brčko distrikt uđe u taj paket aranžman kako bi smo i mi mogli iz tih sredstava pokriti jedan dio šteta“, kazao je  Domić.

Na Vladi je još rečeno da Distrikt do sada nikada nije koristio aranžman od Svjetske banke, te da je potrebno da se formira implementacijski odbor, čiji članovi moraju proći certifikaciju.

Također Vlada je dala instrukcije direktoru Direkcije za finansije Distrikta, da se preko Federacije BiH, u tehničkom smislu, realizuje dio sredstava ovog paket aranžmana Svjetske banke za Brčko distrikt BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.