RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Утврђен низ неправилности и мањкавости у 14 капиталних пројеката

Анто Домић, градоначелник Брчко дистрикта изнио је данас низ критика на рачун извођача радова и надлежних особа које су учествовале у реализацији 14 капиталних пројеката у области изградње путева због значајног броја утврђених неправилности и мањкавости у тим пројектима.

Не могавши да прецизира о којим пројектима, фирмама и особама је ријеч, Домић је, на конференцији за новинаре, изјавио да су пројекте контролисали и, извјештај о овом питању, сачинили стручњаци независних консултантских кућа ван дистрикта при чему су утврдили да они нису рађени у складу са струком и праксом.

Стручњаци су утврдили да је разлика, у документацији евидентираном, обиму урађених послова и онога што се тражило на терену 28 одсто, те да је вриједност уговорених послова кроз 14 пројеката већа од 1, 7 милиона марака, а штета у буџету дистрикта око 400. 000 марака.

Због тога ће, како је нагласио градоначелник Домић, извјештај о утврђеним неправилностима бити упућен брчанском Тужилаштву на разматрање.

Према ријечима Свјетлане Чивчић, шефице Одјељења за јавне послове у брчанској Влади, у извјештају су наведене техничке, системске и грешке надзорног органа.

„Покретана је реализација пројеката без прибављене и завршене пројектно-техничке документације и одобрења за грађење. Грађевинска књига је недовољно провјеравана, а површно је вођен грађевински дневник па је ових 14 пројеката реализовано за 2.326 календарских дана, а грађевински дневник је показао да је то 383 календарска дана. Уочено је да, у грађевински дневник, током реализације ових пројеката, није уведена ниједна инспекцијска контрола и није вођена књига инспекције. Што се тиче других капиталних пројеката кандидован је велики број оних за које претходно није урађена пројектно-техничка документација, нису ријешени имовинско-правни односи, те не постоје ни друга потребна одобрења за грађење“, изјавила је шефица Чивчић.

Градоначелник Домић је рекао да је забрињавајућа чињеница да ниједан од ових 14 пројеката није добио позитивну оцјену.

„Сви извођачи који раде на подручју дистрикта знају како раде и нека их је срамота због ових негативних оцјена. Њима недостаје друштвене одговорности јер јавни новац треба да троше на пажљив начин и праве квалитетне пројекте. Квалитет њиховог рада пожемо видјети по путевима којима се возимо. У овом случају је још већа индиректна штета јер морамо, у врло кратком периоду, поново градити изграђене путеве. Не смијем ни размишљати о висини те индиректне штете, а највише ме запањује чињенице што сам био увјерен да Влада дистрикта све капиталне пројекте ради са грађевинском дозволом, а у ствари је обрнуто“, рекао је градоначелник Домић називајући чињенице из извјештаја „хорором“ и истичући да се тако више неће моћи радити.

Рекавши да се поменути пројекти са наведеним неправилностима односе на период од последње три до четири године, градоначелник Домић је нагласио да су исте активности започете и у другим областима о чему ће јавност бити благовремено информисана.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.