RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Varoa pravi probleme brčanskim pčelarima

Brčanski pčelari u zadnjih nekoliko dana sve češće nailaze na uginula pčelinja društva u svojim pčelinjacima.

„ Rano je govoriti o razlozima koji su doveli do uginuća, no izvjesno je da je varoa tokom jeseni i zime napravila velike štete na onim društvima koja nisu bila dovoljno jaka i pripremljena za ovaj period u godini“ istakao je Veljko Živanović predsjednik Udruženja pčelara Brčko distrikta.

On je dodao da više temperature u februaru pogoduju pčelama da krenu u prvu ispašu na lijesku ali da pčelari trebaju nastaviti sa prehranom sve dok ne krenu  žestika i bagrem.

Struka nalaže da pri obavljanju određenih radnji u ovom mjesecu, košnicu treba što kraće držati otvorenu da se ne izazove prehlada legla, što može znatno usporiti razvoj.

Pčele su u zimskom klubetu sa dosta legla. Kada god se ukazivalo toplije vrijeme one su izlazile, posjećivale cvjetnice, unosile polen.

Unutar košnice postaju aktivnije, otvaraju medne poklopce po sredini gnijezda, razmiještaju med, oslobađaju ćelije, poliraju ih i pripremaju matici za polaganje jaja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pčele potrošile veće količine hrane u odnosu na prethodno razdoblje

Gorana Antić