RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Večeras nastupa Nova 1442. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca večeras nastupa Nova 1442. hidžretska godina. Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 20. augusta 2020. godine.  Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Takav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje božijeg poslanika Muhammeda i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Čestitku povodom Nove hidžretske godine svim muslimanima je uputio i Mustafa efendija Gobeljić glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom sa molbom Allahu dž.š. da nam svima bude sretna, blagoslovljena i  berićetna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kavazović povodom nove 1441. hidžretske godine: Život na ovom svijetu je satkan od kušnji

Radio Brčko

Brčko: U subotu svečanost u povodu nastupanja 1443. hidžretske godine

Radio Brčko

Večeras obilježavanje nove 1441. hidžretske godine u Domu kulture Brčko

Suvad Alagić