RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zastupniku Ćazimu Dačaju produžen pritvor za dva mjeseca

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Ćazimu Dačaju, zastupniku u Skupštini Distrikta osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelama grantova udruženjima građana tokom zadnjih pet godina. Pritvor osumnjičenom, koji mu je određen prije mjesec dana, produžen je za još dva mjeseca zbog opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo vodi istragu protiv Ćazima Dačaja zbog sumnje da je u periodu od 2015. do 2020. godine, kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, iskoristio službeni položaj s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist. Sumnja se da je ovaj skupštinski zastupnik pojedinim udruženjima građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje stotinu šezdeset hiljada KM.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, koji mu je određen odmah nakon hapšenja  i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenom ocjenjujući da i dalje postoje razlozi koji opravdavaju njegovo zadržavanje u pritvoru. Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je produžio pritvor Dačaju za još dva mjeseca. Na ovu sudsku odluku osumnjičeni i njegov branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta.

Tužilaštvo, u međuvremenu, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje tri godine, dok gornja granica ove kazne iznosi dvadeset godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Dokazane optužbe protiv Hajrudina Rabića za utaju 200.000 maraka poreza

Radio Brčko

Počinje suđenje bivšem poslaniku Skupštine Distrikta Ćazimu Dačaju

Radio Brčko

Brčko: Anelu Salihoviću za napad i prijetnje policajcima četiri i po mjeseca zatvora

Radio Brčko