RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vermont Brčko: Aktivnosti u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

Volonteri Omladinskog centra “Vermont” danas su se nizom aktivnosti priključili kampanji “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koja ima za cilj podizanje svijesti o problemu nasilja nad ženama kao jednom od najraširenijih oblika kršenja osnovnih ljudskih prava.

„Jedan od češćih razloga pojave nasilja u porodici je taj što mladi bračni parovi stupaju nespremni u brak zbog čega se međuljudski odnosi brzo naruše i sve češće dolazi do fizičkog nasilja. Podjelom promotivnih letaka, sastancima sa zvaničnicima u Distriktu i okruglim stolovima sa predstavnicima udruženja građana želimo ukazati na ovaj problem koji je jedan od većih u Brčkom“, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont.

Prema njegovim riječima prilikom današnje posjete Vladi Brčko distrikta BiH i Skupštini Brčko distrikta BiH dobili su podršku kao i da će u narednom periodu raditi na inicijativi da se u Brčkom uvede Zakon o mobingu koji bi bio sljedeća stepenica u rješavanju ovog problema.

„Naši članovi koji imaju dodira s Vermontom nemaju problema pričati o nasilju i na radionicama radimo na tome da se žrtve oslobode straha i otvoreno pričaju o svojim problemima. U razgovoru sa prosvjetnim radnicima i mladima zaključujemo da je stigma još uvijek prisutna u velikoj mjeri zbog čega u narednom periodu treba da se svi zajedno uključimo zajedno u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i samo tako možemo taj strah otkloniti i zaštiti žrtve“, dodao je Radenković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.