RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada dala mišljenje o dostavljenim amandmanima na novi Zakon o radu

Vlada Brčko distrikta se na današnjoj  69. redovnoj sjednici očitovala o amandmanima Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističke partije na nacrt Zakona o radu Brčko distrikta, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

„ Nakon što se našao u prvom čitanju u Skupštini Brčko distrikta, ovlašteni predlagači su u međuvremenu uputili više amandmana na predloženi nacrt zakona o kojima su se očitovali Ekonomsko – socijalno vijeće, a danas i Vlada Brčko distrikta, tako da su stvoreni svi formalni uslovi za usvajanje ovog zakona u drugom čitanju, možda već na prvoj narednoj sjednici Skupštine,” kazao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Prema ocjeni Ekonomsko – socijalnog vijeća predloženi nacrt zakona donosi afirmaciju dijela prava radnika koja dosad nisu bila regulisana na takav način u postojećem Zakonu o radu. To se prije svega ogleda kroz zaštitu na radu žena porodilja, te povećanje zakonskog minimuma prava na godišnji odmor sa dosadašnjih 18 na 20 dana.

Vlada je u nastavku 68. redovne sjednice primila k znanju Informaciju o izvještaju JP „Komunalno Brčko“ za utrošak grant sredstava u svrhu subvencije zatezne kamate, a u vezi sa nabavkom električne energije. Takođe, usvojena i Informacija sa prijedlogom zaključka u vezi sa potrebom donošenja odluka o radnom vremenu u djelatnostima na području distrikta Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja i privrednicima za kamate

Suvad Alagić

Večeras u sali Gimnazije Festival “Dječija mašta može svašta”

Suvad Alagić

Izmjene Zakona o fiskalizaciji u Distriktu nije podržao brčanski Parlament

Admir Kadrić