RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada distrikta Brčko donijela Odluku o otvaranju pregovora s Svjetskom bankom o kreditu

Vijeće ministara BiH je na svojoj zadnjoj sjednici razmatralo inicijativu Svjetske banke za hitno riješavanje problema nastalim poplavama . Pismo je upućeno i Vladi distrikta Brčko koja je na današnjoj izvanrednoj sjednici donjela Odluku da se otvore pregovori s Svjetskom bankom o potencijalnom kreditu za BiH u iznosu od 57 milijuna dolara, kazao je Mato Lučić direktor Direkcije za financije Brčko distrikta BiH .

On je istakao da bi tu Brčko trebalo učestvovati 10%, a uvjeti toga kredita su vrlo povoljni s grejs periodom od 10 godina, rokom otplate 20 godina i veoma malom kamatom od 1,25%.

Kredit je namjenjen za hitno riješavanje problematike nastale poplavama , a radi se o potrebama popravke komunalne i putne infrastrukture, određenih ustanova ,zgrada , škola, odnosno onoga što je lokalnim zajednicama najneophodnije.

Sredstva će biti brzo operativna kako bi se moglo i brzo djelovati , napominje Lučić i ističe da će on ispred distrikta Brčko voditi pregovore.

Lučić je, kada je rebalans proračuna u pitanju, istakao da bi danas svi proračunski korisnici trebali Direkciji za financije Brčko distrikta  dostaviti tražene podatke ,vezano za rebalans koji je u izradi . Podaci se odnose na uštede u plaćama , a dogovoreno je da se za sva nepopunjena radna mjesta skrati razdoblje na najviše tri mjeseca , i tu će biti ušteđeno nešto novaca, dodaje on.

Za sada Lučić ne može govoriti o tome kolika je projekcija rebalansa Proračuna , no ističe da će prije svega prvo morati humanitarno djelovati .

Evidentan je pad prihoda od svih poreza, kaže Lučić, i navodi da je bio na sastanku upravnog Odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, i dodaje da se do 10. u mjesecu podnose prijave za prošli mjesec , te će to biti pravi parametar što se dogodilo s prihodima, ako se zna da se pola prošlog mjeseca ništa nije radilo. Naše su procjene da će prihod znatno pasti, kazao je Lučić.

Ako bi se ostvario aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)-om , čiji su pregovori u tijeku , postoji mogućnost za grant u visini od 187 milijuna  Bosni i Hercegovini i onda bi mi participirali u tom grantu. Riječ je o nepovratnim sredstvima, i tu će mo nešto dobiti, za što smo se  i izborili, istakao je još Mato Lučić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.