Brčko

Влада дистрикта одобрила Закон о националним мањинама

Влада дистрикта Брчко данас је одобрила Закон о правима припадника националних мањина којим су дефинисана и обезбијеђена права припадника националних мањина као што је финансирање програма и пројеката, оснивање Савјета за националне мањине, образовање итд.

Аднан Пашалић, члан радне групе за израду Закона каже да ће дистрикт Брчко након ентитета добити Закон о националним мањинама који је усклађен са државним Законом, а који признаје укупно 18 националних мањина у БиХ. Пашалић наглашава да је у дистрикту тренутно регистровано шест удружења која имају предзнак националне мањине.

„Овим Законом омогућило би се стварање Фонда за националне мањине који би био обезбијеђен буџетом дистрикта, а финансирали би се програми и пројекти који имају за циљ унапређење остваривања права националних мањина, као и финансирање Савјета националних мањина“, рекао је Пашалић на конференцији за новинаре одржаној након сједнице Владе.

Према његовим ријечима Савјет националних мањина би сачињавао по један представник сваке  националне мањине у дистрикту. Именовала би га Скупштина дистрикта, а процедуру би провела Скупштинска комисија за људска права.

Законом о националним мањинама се омогућава и допунска настава у предшколском, основном и средњем образовању, под одређеним условима а средства би обезбиједило Одјељење за образовање које би усвојило и критеријуме за одржавање допунске наставе.

Чланом два Закона о националним мањинама се каже да се припадником националне мањине сматра сваки становник дистрикта који не припада ни једном од три конститутивна народа и свако онај ко се изјашњавао као припадник једног од конститутивних народа не би требао да користи права припадника националне мањине само због кориштења одређених права него због чињенице да припада одређеној националној мањини.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button