Brčko

Vlada Distrikta: Zbog čega se čekalo na CT i Magnetnu rezonancu?

Članovi Vlade danas su usvojili Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na program rada JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za tekuću godinu. Diskusija je na sjednici  o tome, između ostalog, najviše bila usmjerena ka nabavci CT-a, ali i dotrajale Magnetne rezonance, zbog čega je ova točka dnevnog reda usvojena uz hitno pokretanje javne nabave za dijagnostičku opremu.  

Zamjenik direktora JZU “Zdravstveni centar” i rukovoditelj bolnice prim.dr. Dušan Stokić podsjetio je da je za nabavu ovih skupih aparata obezbijeđen novac iz proračuna, ali da problem stvaraju tenderske i procedure kontinuiranih žalbi. Nastojalo se kupiti što bolji aparat, ali i obezbijediti prostor za njega.

“CT aparat se nabavlja više od tri godine. Početkom 2017. godine smo poslali usuglašenu tendersku dokumentaciju. Poslije toga, bilo je dodatnih usuglašavanja i neobjašnjivih čekanja”, istaknuo je Stokić, te podsjetio na zadnju situaciju, kada je Ured za žalbe poništio tender.

“Pismeno smo se obratili o tome da Ured za žalbe nije trebao usvojiti žalbu. Tamo stoji kao pravni lijek upravni spor, što smo predložili Odjelu. Tužili smo Ured za žalbe prije i dobijali na sudu. No, to sada nije urađeno. Odlukom Skupštine i Vlade određeni su nam rokovi o nabavci aparata”, rekao je Stokić.

I gradonačelnik Siniša Milić mišljenja je da je krajnje vrijeme za nabavkom ovih dijagnostičkih aparata.

“Mislim da više ne postoji nijedan razlog za odlaganje nabavke CT-a i MR-a za koje postoje obezbijeđena sredstva. Očekujem da će tender što biti prije raspisan”, rekao je Milić.

Aktivnosti u procesu obnavljanja tendera će u narednom razdoblju biti intenzivirane, zaključeno je na sjednici Vlade.

Predstavnici izvršne vlasti na današnjoj sjednici dali su zeleno svjetlo Prijedlogu odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijima za dodjelu dotacija gradonačelnika Brčko distritka, kao i Prijedlogu o izmjenama Odluke o osnutku Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

Između ostalog, usvojen je i Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost za provedbu testnog projekta za mapiranje ilegalnih romskih objekata u Brčkom na prijedlog Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button