RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Влада одлучила да „Рус“ настави чишћење

Посао чишћења и одржавања школских, те објеката Владе и институција Брчко дистрикте ће, уз продужење уговора, наставити да ради фирма „Рус“ која је, у прва три мјесеца ове године, ангажована да обавља исти посао за износ од око 370.000 марака обезбијеђених из буџета дистрикта.

Одлуку о продужењу, у марту истеклог уговора овој фирми, су на приједлог Момчила Пољића, шефа Одјељења за образовање у брчанској Влади, током јутрошњег засиједања донијели чланови извршне власти.

Пољић је истакао да ће, до даљњег, око 50 школских објеката редовно и без проблема чистити и одржавати 88 особа запослених у поменутој фирми, те нагласио да се, само за чишћење школских објеката, мјесечно утроши више од 100.000 марака.

Посао чишћења и одржавања свих ових објеката, укључујући и школске, је од 2007. године повјерено екстерној кући и уговор је истекао 31. децембра 2013. године. Након тога је кроз процес јавних набавки започет отворени поступак гдје су све заинтересоване куће могле да доставе понуду и, с обзиром на сложеност Закона о јавним набавкама, отворени поступак је у жалбеној процедури у Сарајеву. Да би се пронашло рјешење за чишћење и одржавање објеката у прва три мјесеца ове године, у међувремену је, како истиче Пољић, поведен преговарачки поступак о условима уговора са добављачима и ангажована фирма „Рус“. Када је овој фирми 31. марта истекао уговор о пружању услуга, започет је нови преговарачки поступак како би се, у првом реду, обезбиједило чишћење у школама, а онда и другим институцијама.

„Овај преговарачки поступак није завршен јер се један од кандидата жалио, али због природе посла се не може чекати па је данас донешена одлука да се продужи уговор са фирмом „Рус“ под истим условима који су важили и у прва три мјесеца све док се не заврши отворени или преговарачки поступак“, рекао је Пољић који сматра да ангажовање екстерне куће за чишћење и одржавање школа није добар модел.

Према његовим ријечима, неопходно је да се чишћење обавља у оквиру школа у смислу да људи који одржавају и чисте школске објекте буду запослени у тим установама. Ако би се промијенио организациони план Одјељења за образовање, расписали конкурси и запослили људи у оквиру школа, Пољић сматра да би, под постојећим условима, услуга чишћења и одржавања дистрикт коштала између 450.000 и 500.000 марака мање на годишњем нивоу. Уколико фирма „Рус“, на основу истог уговора,  на овим пословима буде ангажована до краја ове године, из буџета дистрикта ће јој бити исплаћено око 1, 5 милиона марака.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.