RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

VJEROVALI ILI NE: Od aspirina može da se zatrudni!?

Ako ste i vi u djetinjstvu čuli one bapske priče “popila aspirin i ostala udrugom stanju”, znajte da ti neuki ljudi i nisu bili toliko daleko od istine. Naravno, svi znamo kako se prave djeca, ali naučnici tvrde da aspirin u tome može mnogo da pripomogne.

Prema nalazima najnovijeg istraživanja, unos acetilsalicilne kiseline u malim dozama može da poveća žensku plodnost. Takođe, ako se prije začeća redovno pije aspirin, povećavaju se šanse za zdravu trudnoću i pravovemeni porođaj. Međutim, tokom same trudnoće ga ne bi trebalo uzimati, pošto nema dokaza da ovaj lijek može da spriječi spontani pobačaj kod žena koje su ga jednom već doživjele.

Do ovih rezultata došli su stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i objavili su ih u medicinskom časopisu “Lancet”. Naučnici su nasumično odabrali hiljadu žena sa istorijom pobačaja. Jednoj grupi su davali niske doze aspirina, a drugoj grupi placebo. Reakcije su praćene u periodu od šest mjeseci.

Pokazalo se da među grupama nije bilo nikakve razlike u stopi gubitka bebe, ali je uočeno  da žene koje su prethodno doživjele pobačaj, nakon uzimanja manjih doza aspirina imaju veću šansu za začećem i urednom trudnoćom.

Tokom istraživanja, 78 odsto žena koje su uzimale aspirin ostalo je u drugom stanju, a samo 68 odsto onih koje su uzimale placebo. Naučnici vjeruju da razlog za to može da se krije u činjenici da aspirin povećava protok krvi u materici.

Izvor:Telegraf.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!