RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada preduzima mjere protiv poplava u distriktu

S obzirom na vremenske neprilike na području Brčko distrikta BiH, članovi izvršne vlasti su održali nastavak vanredne sjednice kako bi napravili procjenu trenutnog stanja na terenu, a donijeti su i određeni zaključci.

Na sjednici je rečeno da postoje nove okolnosti, odnosno da u ovom trenutku dvije ključne stvari čine problem, a to su vode koje idu slivom rijeka Brke i Tinje.

Gradonačenik Distrikta Anto Domić, kazao je da su Vladinim odjelima, Javnim ustanovama i preduzećima, data konkretna zaduženja koja treba uraditi u narednih 16 sati.

„Ključna stvar je da se pojača informiranje javnosti i da građani budu upoznati na koji način mogu tražiti pomoć. S druge strane smo dali zadaću Odjelu za poljoprivredu i Odjelu za javnu sigurnost da nastave sa koordiniranjem obrane od poplava, s tim što je šef Odjela za javnu sigurnost dobio zadaću da angažuje dodatne strojeve i ljudstvo u svim onim situacijama kada treba prontno djelovati na terenu kako bi se otklonila neka prepreka ili smanjila eventualna šteta. Rasporedili smo se u smislu organizovanja distribucije vode za piće, kao i hrane za stanovnike kome to bude potrebno“, istakao je Domić.

Prema njegovim riječima, ključna stvar je što će od ovog trenutka biti pojačano ljudstvo angažiranjem stručnjaka iz Odjela za javne poslove.

„U omladinskom centru u Brčkom smo organizirali prihvatni centar za građane koji se budu morali evakuisati iz svojih kuća. U ovom trenutku nemamo procjena oko evakuacije stoke, ali imamo plan prema kojem ćemo se u datom trenutku organizirati“, dodao je Domić.

Kako je rekao gradonačelnik, na sutrašnjoj sjednici Vlade će se uz argumente procijeniti obuhvat elementarne nepogode, te će se sukladno tome donijeti i adekvatna odluka.

Uroš Vojnović, šef vladinog Odjela za javnu sigurnost, istakao je da su telefoni 121 i 123 uvijek dostupni građanima za bilo koji problem.

„Za Vladu je najbitnija bezbjednost ljudi, to je prioritet u odnosu na sve. Poslije toga imamo i objekte i životinje i sve ostalo“, naglasio je Vojnović.

Prema njegovim riječima, situacija se svakog momenta mjenja, i do sada je bilo izlivanje u Prijedoru, zatim u Uloviću gdje ima oko stotinjak kuća i gdje je najugroženija bezbjednost ljudi.

„U Palanci zaseok Đonlići, poznato plavno područje, u Omerbegovači gdje su već podijeljene vreće i pijesak, kod „Kajzera“ čuveno suženje Zovičice. U Bijeloj zaseok Cvijanovići gdje je put kompletno pod vodom, kao i dio od Cerika prema Arizoni. Imaćemo definitivno i problem u Vukšiću, Jagodnjaku i Poljacima, zatim i u Grbavici.“, precizirao je Vojnović.

Vojnović je naglasio da je vodostaj rijeke Save u 14 sati bio 603, i da se i dalje očekuje porast tako da je procjena da će se do kraja dana i sutra situacija pogoršati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.