RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada usvojila mjere za poboljšanje poslovnog ambijenta u Brčko Distriktu

Vlada Brčko Distrikta na svojoj današnjoj sjednici usvojila je mjere za poboljšanje poslovnog ambijenta u Brčko Distriktu i usvojila smjernice na osnovu kojih se treba izraditi Pravilnik za podsticaje u poljoprivredi.

„Odjel za privredni razvoj pripremio je set mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u Brčko Distriktu gdje je na prvom mjestu donošenje Strategije razvoja Brčko Distrikta i donošenje zakona i odgovarajućih akata kojima bi se proračun Brčko Distrikta drugačije planirao“, kazao je Pero Gudeljević, šef Odjela.

On je dodao da je druga mjera kod ove vrste prioriteta donošenje Zakona o poslovnim zonama gdje postoji suglasje kod zastupnika u Skupštini Brčko Distrikta da se provede ono što se već dugi niz godina predlaže.

Gudeljević je napomenuo da će Zaključci biti dostavljeni u Skupštinu na razmatranje i usavajanje i oni u principu treba samo da osnaže i još jednom potcrtaju da su to trajna opredjeljenja Vlade i Skupštine Brčko Distikta.

Zoran Gajić, šef Vladinog Odjela za poljoprivredu, u izjavi medijima pojasnio je da je Vlada danas usvojila smjernice na osnovu kojih se treba izraditi dorađeni Pravilnik za podsticaje u poljoprivredi i kao takav ponovo dostaviti Vladi na usvajanje.

U mjere za podsticaje u poljoprivredu Brčko Distrikta od 2018. godine uvedena je nova oblast ribarstvo, na koju se odnosi nabavka ribljeg podmlatka, proizvodnja utovljene ribe i izgradnja kapitalnih investicija ribnjaka.

„Riba je poželjna na tržištu Evropske unije, nedostatna je kod nas, a Brčko Distrikt ima sve privredne uslove za ovu vrstu proizvodnje“, kazao je Gajić.

Podsticaji za kapitalnu proizvodnju iznose 30 posto vrijednosti objekta u koji se ulaže.

Ukupna izdvajanja za poljoprivredu Brčko Distrikta u 2019. godini iznose devet miliona KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.