RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom održan okrugli stol na temu jačanja dijaloga ratnih vojnih veterana u BiH

Mreža nevladinih organizacija „Regionalna mirovna inicijativa u BiH“ i Udruženje „Pravi požar“ iz Dervente, uz potporu Misije OESS-a u BiH, danas je u Brčkom organizirala okrugli na temu „Dijalog i građenje kapaciteta ratnih vojnih veterana u BiH“ u okviru implementacije programa „Konstruktivna upotreba veteranskog iskustva“.

Predsjednik Udruženja „Pravi požar „ Spasoje Kulaga rekao je da je cilj radionice izgradnja mira, a na primjerima prakse iz okružja. Također, ukazao je na probleme ratnih veterana po pitanju liječenja i financija. „Dio problema je kod nekih riješen, ali dio ostaje da se rješava, pogotovo kada je riječ o posljedicama rata, traumama, prolongiranom posttraumatskom stresnom poremećaju i njegovim posljedicama“, izjavio je Kulaga.

Istog mišljenja je Mirko Zečević Tadić predsjednik Udruženja „HVIDRA“ Ravne Brčko, koji se tijekom današnje debate osvrnuo na nepostojanje Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i njihovih obitelji Brčko distritka.

U ime Misije OESS-a u BiH Svetlana Stanisavljević ističe da  su upravo ovakvi okrugli stolovi prigoda za donošenje zaključaka pri pokretanju inicijative ka organima vlasti u svrhu donošenja zakonske regulative radi bolje zaštite prava ratnih vetereana.

Nakon Zavidovića i Brčkog, naredni okrugli stol na istu temu je u Derventi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: “Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara” jutros krenula prema Vukovaru

Gorana Antić

Sportsko društvo ”Jedinstvo – Boće” domaćin tradicionalnog turnira u sjedećoj odbojci

Admir Kadrić

Brčanski “Granaš” na najvišem planinskom masivu Himalaja

Radio Brčko