RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada usvojila prijedlog Zakona o pčelarstu Brčko distrikta BiH

Šef vladinog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković kazao je danas nakon usvajanja Prijedloga Zakona o pčelarstvu Brčko distrikta BiH od strane Vlade Brčko distrikta, da do sada ova oblast nije bila zakonski regulisana, nije postojao nijedan pravilnik, niti je postojao raniji zakon o pčelarstvu.

„Uzimajući u obzir stanje i karakteristike sektora pčelarstva u Brčko distriktu budući da za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje nije postojala zakonska regulativa, a u cilju očuvanja biološke raznolikosti flore i faune, unapređenju poljoprivrede i voćarske proizvodnje, te zaštite pčele i njene uloge u prirodi koju ostvaruje oprašivanjem, potrebno je ovu oblast normativno regulisati te donijeti navedeni zakon“, pojasnio je danas nakon sjednice Vlade Brčko distrikta Milenko Ninković, šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Milenko Ninković

U donošenje zakona o pčelarstvu bili su uključeni građani i članovi sva tri udruženja pčelara u Brčko distriktu.

Ninković je kazao da je Vlada usvojila kompletan prijedlog zakona o pčelarstvu koji je sačinio odjel, osim u članu 4. gdje je učinjena jedna manja ispravka.

Nakon Vlade, za očekivati je da Skupština Brčko distrikta da saglasnost na ovaj zakon, uz mogućnost ulaganja amandmana od strane zastupnika.

Ninković je na kraju podsjetio da zakon o pčelarstvu reguliše zaštitu autohtone rase pčela, uslove za obavljanje pčelarske djelatnosti, definisanje vrsta i postavljanja pčelinjaka, definisanje pčelinje paše, prijevoza pčela, pčelarska vozila, utvrđuje se pašni red, evidencija i registar pčelara i pčelinjaka, te postupak obilježavanja pčelinjaka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Poljoprivrednici uputili zahtjev za pomoć Vladi zbog lošeg uroda

Admir Kadrić

Vlada održala prvi nastavak 20. redovne sjednice

Radio Brčko

I Brčko dio projekta edukacije službenika koji rade na poslovima europskih integracija

Mirsad Arnautović