RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Za deminiranje u Boderištu izdvojeno 600.000 maraka

Na području Brčko distrikta veliki dio površina se još uvijek nalazi pod minama zaostalim iz proteklog rata.

Vlada Brčko distrikta, deminerske i nevladine organizacije aktivno rade na deminiranju ovakvih površina, a Odjel za javnu sigurnost raspisao je i tender za izvođača radova za deminiranje kontaminiranih površina na području Distrikta.

Vrijednost tendera je 600.000 KM, a radovi deminiranja će se vršiti na površini od 260.000 kvadratnih metara.

Radovima će biti obuhvaćeno područje mjesne zajednice Boderište te dvije lokacije na području korita rijeke Teke.

Raspisani tender će biti završen kroz mjesec dana, a potrebno deminiranje će se odraditi do kraja godine, ističe Muhamed Gibić, šef Civilne zaštite.

„Radi se o deminiranju područja na Boderištu 117.000 m2, na koritu rijeke Teke Osam ukupne površine 85.000 m2 i na koritu rijeke Teke 13 površine 57.000 m2“, kaže Gibić.

Na području Distrikta nalazi se ukupno 13,1 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja, a najugroženija područja su Boderište, Vukšić, Skakava, Donji Rahić i Vučilovac.

Očekuje se da će i mine s ovog područja biti uklonjene kroz narednih deset godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Puštanje u rad tri područna vatrogasna doma sredinom sljedeće godine

Sandra Živković

SR Njemačka potpisala još jedan ugovor za podršku žrtvama mina u BiH

Radio Brčko

Брчко: Уништене противтенковске мине велике разорне моћи

Vladimir Matijević